Afrika
Mali'deki cuntaya tepki
Başbakan Diarra'yı istifasya zorlayan askeri yönetimine tepki gösteren Afrika Birliği, ordunun sivil yönetimi kabul etmesi gerektiğini söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
'Yeni hükümet kurulacak'
Kuzeye gruplar hakim
Amaç şeriat getirmek

batı afrika ülkesi mali'de başbakan cheick modibo diarra'nın askeri yönetim tarafından tutuklanmasının ardından istifa etmesine afrika birliği'nden tepki geldi. birlik adına yaptığı açıklamada, cuntanın sivil yönetimi kabul etmesi gerektiğini söyleyen başkan nkosazana dlamini-zuma, başbakanın istifaya zorlanmasını kınadı.
diarra'nın salı günü görevi bıraktığını duyurması üzerine yapılan açıklamada, birliğin amacının mali'deki anayasal sürece bağlı kalınmasını sağlamak olduğu belirtildi.
ülkenin geçici devlet başkanı dioncounda traore, diarra'nın yerine geçici olarak diango cissoko'nun geçtiğini ve hükümetin yeni başkanının bir hafta içerisinde belirleneceğini duyurdu.
diarra her ne kadar istifaya zorlanmış olsa da, dlamini-zuma, yeni başbakanla bir araya gelerek yeni hükümetin bir an önce kurulmasına yönelik temennilerini iletti.
darbecilerin sözcüsü bakary mariko ise başbakanın istifasında herhangi bir rolleri olmadığını ifade etti. fransız 24 televizyonu'na konuşan mariko, başbakanın ülkeyi terk etmeye çalıştığı gerekçesiyle ev hapsine alındığını ifade etti.
selefiler ve ayrılıkçılar birleşti
mali devlet başkanı amadu ture, mart ayında askeri darbe ile görevden alınmıştı. darbenin ardından istikrarın sağlanamadığı ülkenin kuzeyini önce ayrılıkçılar, sonra da selefiler kontrol etmeye başlamıştı. ayrılıkçılar ve selefiler daha sonra birleşerek mali'nin kuzeyinde 'bağımsız bir islam devleti' kurma kararı almışlardı.
ülkede kurulan geçiş hükümeti, kaybedilen toprakları geri almak istediğini vurguluyor. ancak bamako'da bir türlü siyasi istikrar sağlanamadığından, mali yönetimi, önceliği askeri bir harekata verememişti.
mali'nin kuzeyde güç dengesinin değişmesinin ardından timbuktu, kidal ve gao kentlerinde katı şeriat kuralları uygulanıyor. selefi gruplar, put olarak gördükleri dünya kültür mirası listesindeki camileri ve türbeleri yıkıyor. bölgede şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı ise yaklaşık 250 bin kişi.
amaç şeriat getirmek
el kaide bağlantılı 'ensar din' ve 'batı afrika tevhid ve cihat hareketi' isimli silahlı gruplar, amaçlarınının önce mali’ye, sonra afrika ve son aşamada tüm dünyaya şeriatı getirmek olduğunu söylüyor.
Yorumlar