Türkiye

Marmara Denizi'nde deprem

Marmara Ereğlisi açıklarında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem, Tekirdağ, İstanbul, Kırklareli, Bursa, Yalova, Kocaeli ve Edirne'yi salladı.

Haberin Öne Çıkanları

İnsanlar sokaklara çıktı

Kadıköy'de hissedildi

Son deprem bir yıl önce

Türkiye'nin kuzeyini boydan boya kateden fay hattında gece boyunca artçı sarsıntılar kaydedildi. [UDİM]
türkiye'nin en fazla nüfus yoğunluğuna sahip bölgesi marmara, perşembe gününün son dakikalarında 5.1 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. saat 23.54'te marmara denizi'nde gerçekleşen sarsıntı, neredeyse bölgenin tamamında hissedildi. tekirdağ, istanbul edirne, kırklareli, yalova, bursa ve kocaeli depremden etkilenen iller.
 
kandilli rasathanesi ulusal deprem izleme merkezi verilerine göre, sarsıntının merkez üssü tekirdağ'a bağlı marmara ereğlisi açıklarıydı ve deprem yeryüzünün 14.9 kilometre altında gerçekleşti. kandilli rasathanesi, depremin koordinatlarını 40.8505 derece kuzey enlemi – 27.9242 derece doğu boylamı şeklinde verdi.
 
ana depremin ardından cuma sabahının erken saatlerine kadar marmara denizi'ndeki fay hareketliliği sürdü, 20'den fazla artçı sarsıntı kaydedildi. artçı sarsıntıların en büyüğü kayıtlara 3.2 olarak geçti.
 
tekirdağ açıklarındaki deprem, istanbul'un batı ilçelerinde yaşayanların evlerinden dışarı çıkmasına neden oldu. ayrıca, anadolu yakasında yer alan kadıköy gibi ilçelerde de deprem hissedildi.
 
anadolu ajansı'na açıklama yapan tekirdağ valisi zübeyir kemelek, depremle bütün ilçelerin sallandığını ancak sarsıntının herhangi bir hasara yol açmadığını söyledi. kemelek, "olumsuz bir durum söz konusu değil" diye konuştu.

birçok trakyalı sokakta bekledi. [dha]
 

trakya'da yer alan kırklareli ve edirne de depremden etkilendi. sarsıntıyı hisseden bazı kişiler panik içinde evlerinden dışarı fırladı ve telefonla yakınlarına ulaşmaya çalıştı. birçok trakyalı, uzun süre cadde ve sokaklarda bekledi.
 
doğan haber ajansı, bir çay bahçesi, pastane ve fırındaki güvenlik kameralarına yansıyan deprem anı görüntülerini abonelerine geçti.
 
çay bahçesinde oturanların yaşadığı panik ve avizelerin sallanması görülüyor. pastane görüntülerinde iki tezgahtar kadının dışarı çıkmaları ve müşterilerin paniği var.
 
fırında hamur yoğururken depreme yakalanan iki işçi ise, birbirlerine yaslanarak şaşkınlık içinde sarsıntının durmasını bekliyor.
 
kandilli rasathanesi: iki üç yılda bir olur
 
kandilli rasathanesi'nden yapılan yazılı açıklamada, bölgede iki üç yılda bir orta büyüklükte depremlerin gerçekleştiği hatırlatıldı.
 
türk mühendis ve mimar odaları birliği (tmmob) jeofizik mühendisleri odası başdanışmanı prof. dr. ahmet ercan, anadolu ajansı'na verdiği röportajda, "2045'ten önce kuzey marmara'da deprem olması benim için şaşırtıcı olur. ancak, ana deprem oluncaya dek bu tür gerginlik birikimlerini gösterecek küçük depremler olagelecektir" ifadesini kullandı.
 
ellerindeki verilere göre marmara'dan geçen fayda iki ayrı kırılma gerçekleşeceğini ve yer kabuğunun batı parçasının doğuya göre daha gevrek olduğunu belirten prof. ercan, depremlerden ilkinin bakırköy açıklarında 6.3 ve 6.7 büyüklüğünde gerçekleşeceği tahminini yaptı.
 
son orta şiddetli deprem bir yıl önce
 
kandilli rasathanesi'nin verilerine göre, marmara'daki son önemli deprem 25 temmuz 2011 tarihinde meydana gelmiş ve kayıtlara 5.2 olarak geçmişti.
 
marmara denizi'nin doğusundaki gölcük'te 17 ağustos 1999 tarihinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem, türkiye tarihinin en yıkıcı sarsıntılarından biriydi. resmi rakamlara göre 17 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği deprem, marmara bölgesi'yle birlikte ankara'dan izmir'e geniş bir coğrafyada hissedildi.
 
marmara'da 20. yüzyıldan önce 1509, 1766 ve 1894 yıllarında etkili depremler meydana geldi. 1900 ve sonrası kayıtlarına bakıldığında ise 7.4 büyüklüğünde 1912, 5.7 büyüklüğünde 1942 marmara denizi, 6.3 büyüklüğünde 18 eylül 1963 çınarcık, 7.0 büyüklüğünde 6 ekim 1964 manyas, 5.1 büyüklüğünde 24 nisan 1988 kuzey marmara ve 7.4 büyüklüğünde 17 ağustos 1999 gölcük depremleri can ve mal kaybına yol açtı.
 
türkiye'nin bütün kuzeyi boyunca ilerleyen kuzey anadolu fay zonu'nun kuzey kolu, izmit körfezi-adalar açıklarıyla marmara denizi'nden geçerek türkiye ve yunanistan arasındaki saroz körfezi'ne ulaşıyor.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;