Yunanistan Ekonomik Krizi
Merkel ve Sarkozy banka planında anlaştı
Almanya ve Fransa, Euro bölgesindeki borç sorunu ile mücadele etmek ve bankaları desteklemek için ekim ayı sonuna kadar kapsamlı bir paket hazırlayacak.
Haberin Öne Çıkanları
Mali istikrar bozulmayacak
Görüş ayrılığı yok
Avrupa vizyonu

almanya başbakanı angela merkel ile fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy arasında yapılan görüşmede, avrupa birliği (ab) ülkelerini ilgilendiren banka kurtarma planında anlaşmaya varıldı.
merkel, almanya’nın başkenti berlin’deki görüşmeden sonra sarkozy ile birlikte başbakanlıkta düzenlenlediği ortak basın toplantısında, ''iki ülke de sorumluluğun bilincinde ve bankaların sermayelerinin güvence altına alınması için gerekeni yapacaklar'' dedi.
almanya ve fransa'nın euro bölgesindeki borç sorunu ile mücadele etmek ve bankaları desteklemek için ekim ayı sonuna kadar kapsamlı bir paket hazırlayacağını ifade eden merkel, fransa'nın cannes kentinde 3 ve 4 kasım'da düzenlenecek g20 zirvesinin başarılı olması gerektiğini, ab'nin de buna katkı sağlayacağını kaydetti.
bankalara yapılacak olan sermaye yardımı için avrupa genelinde standart kriterler oluşturulması gerektiğini ifade eden merkel, zamana uymayan koşulların kalmasının yararlı olmayacağını kaydetti.
mali istikrar korunacak
yunanistan'a yardım edilmesi konusunda avrupa merkez bankası, uluslararası para fonu (imf) ve ab komisyonundan oluşan troyka ile birlikte çalıştıklarını ve bu troykanın, euro bölgesinin bir parçası olan yunanistan'ın sorunlarının nihai bir şekilde çözülmesi yönünde kararlar almasını beklediklerini kaydeden merkel, böylelikle mali istikrarın korunacağını söyledi.
sarkozy de, bankalara yapılacak mali destek konusunda merkel ile görüş birliği içinde olduğunu, avrupa finansal istikrar fonu (esfs) konusunda da görüş ayrılıklarının bulunmadığını ifade etti.
sarkozy, borç krizi ile ilgili olarak hazırlamak istedikleri yardım paketini, g20 zirvesi'nde yeni bir 'avrupa vizyonu' ile birlikte ortaya koyacaklarını kaydetti.
iki lider yunanistan'ın euro bölgesinde kalması gerektiğini de belirterek, slovakya'nın da avrupa finans istikrar fonu'nun (esfs) genişletilmesini kabul edeceğine inandıklarını, bundan sonra da fonun kullanılmaya hazır olmasını beklediklerini ifade etti.
kriz korkusu
yunanistan'ın gelecek aylarda temerrüte düşeceği algısının artması, küresel ekonomik yavaşlamanın hızlanmasına yol açacak avrupa'da bir bankacılık krizi korkularını körüklüyor.
ingiltere maliye bakanı george osborne da lüksemburg'da gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisinin de euro bölgesi mevkidaşları arasında bir aciliyet algısı oluştuğunu hissettiğini söylemişti.
euro bölgesi bankalarının güçlendirilmesi gerektiğini bildiren osborne, ''euro bölgesi'ndeki durumun gerçeğini yansıtmaya ve ülke riskleri gerçeğini hesaba katmaya ihtiyacımız var. bu bazı euro bölgesi bankalarında daha fazla sermaye ihtiyacı gerektiriyor'' demişti.
euro bölgesi maliye bakanları lüksemburg'da yaptığı toplantıda yunanistan'a 8 milyar euroluk dilimi serbest bırakma kararını ertelemişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar