Mısır Seçimleri
Mısır'da anayasa kurulu feshedildi
Taslağı hazırlamakla görevli komisyonun çalışmaları mahkeme kararıyla durduruldu, Mübarek dönemi yöneticileri cumhurbaşkanlığına aday olamayacak.
Haberin Öne Çıkanları
İki isme yasak
Liberaller çekiniyor
Nihai liste 25 Nisan'da

hüsnü mübarek'in 30 yıllık yönetiminin 2011 yılında sona ermesiyle yeni bir döneme giren mısır'da, kahire idari mahkemesi, yeni anayasayı kaleme almakla yükümlü 100 üyeden oluşan komisyonun çalışmalarını durdurma kararı aldı.
yargıç ali fekri, anayasa taslağı hazırlamak üzere kurucu meclis oluşturmak için parlamentonun aldığı kararın iptal edildiğini söyledi.
idari mahkemeye bir süre önce hukukçular ve liberal siyasi partiler tarafından açılan davada, komisyonu kuran parlamento, imtiyazları suistimal etmekle suçlanmıştı.
yeni anayasanın oluşturulması sürecinde islamcılar ve liberaller arasında görüş ayrılıkları yaşanıyor. parlamentonun yüzde dokuzluk kısmını oluşturan ve üç partinin üyelerinden oluşan liberal blok, mart ayında yapılan oturumu terk etmişti. grup, müslüman kardeşler'in heyete egemen olmasından endişe ediyordu.
mübarek yanlılarına yasak
bu arada mısır şikayetler ve öneriler komisyonu, devrik cumhurbaşkanı mübarek döneminin yetkililerinin cumhurbaşkanlığına adaylığını engelleyecek yasa tasarısını oy birliğiyle kabul etti.
komitenin başkanı talat marzuk, mevcut yasaya, "11 şubat 2011'de istifa eden eski cumhurbaşkanının yönetimi dönemindeki kurumlarda son 5 yılda herhangi bir liderlik görevinde bulunan ya da feshedilen ulusal parti'den şura konseyi ya da halk meclisi üyelerinin eski cumhurbaşkanının istifasından sonra 10 yıl cumhurbaşkanlığına aday olamaması, cumhurbaşkanı yardımcısı, başbakan ya da bakanlık görevlerinde bulunamaması" maddesinin ekleneceğini söyledi.
bu girişim, eski istihbarat şefi ömer süleyman ve eski başbakan ahmed şefik'in adaylığını tehlikeye sokacak.
mısır'da seçim komisyonu, cumhurbaşkanlığı seçimi için aralarında şefik ve süleyman'ın da bulunduğu 23 kişinin aday olduğunu bildirmişti.
komisyon, başvurularla ilgili incelemelerin ardından nihai listeyi 25 nisan'da açıklayacak.
müslüman kardeşler'in hakimiyeti
müslüman kardeşler'in partisi olan özgürlük ve adalet partisi (öap), parlamentonun alt kanadı için yapılan üç aşamalı seçimlerde oyların yüzde 47'sini almış ve 10'u cumhurbaşkanı tarafından seçilecek 508 üyeli mecliste 235 milletvekili çıkarmıştı.
öap, mısır'da bireysel özgürlüklerin tarafında olarak, askeri yönetimden sivil yönetime geçişe rehberlik etme sözü verdi. partinin bir diğer sözü de, selefilerin aşırı muhafazakar nur partisi ile ittifak yapmamak. nur partisi yaklaşık yüzde 24'lük oy oranı ile 121 milletvekili çıkarmıştı.
mısır'da 30 yıl boyunca, mübarek'in liderliğindeki ulusal demokratik parti'nin büyük oranda çoğunluğa sahipti meclisin fazla bir işlevi yoktu.
faaliyetleri resmen yasaklı olan müslüman kardeşler ise ancak 2005'teki seçimlerde, o da bağımsız adaylarla yarışarak, meclisteki sandalyelerin yaklaşık beşte birini elde edebilmişti.
ülkede 11 şubat'ta iktidarı devralan yüksek askeri konsey ise haziran ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimine dek yönetimi sürdüreceğini açıklamıştı.
devrik lider yargılanıyor
mısır, ortadoğu ve kuzey afrika ülkelerinde demokratik reform ve özgürlük talebiyle geçetiğimiz yıl başlayan halk ayaklanmalarından başlıca etkilenen ülkelerden oldu.
başta kahire’deki tahrir meydanı olmak üzere ülke çapında haftalar süren gösterilerin ardından mısır’ı 30 yıl boyunca yöneten hüsnü mübarek istifa ederek görevini bırakmak zorunda kalmıştı.
tutuklanan devrik lider hüsnü mübarek, protesto gösterileri sırasında sivil halkın üzerine ateş açılmasını emrettiği ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olduğu gerekçesiyle idam cezası talebiyle yargılanıyor.
sağlık sorunları nedeniyle duruşmalarda savunmasını yatırıldığı sedye üzerinde yapan mübarek’le beraber iki oğlu ve kendisine bağlı çalışmış içişleri bakanı da aynı suçtan yargılanıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar