Afrika
Mısır'da Cuma gösterileri can aldı
Darbe karşıtlarının cuma namazı sonrası sokağa inmesiyle çıkan çatışmalarda, dört kişi yaşamını yitirdi.
mısır'ın başkenti kahire'de cuma namazı sonrası başlayan gösterilerde, polis ve devrik cumhurbaşkanı muhammed mursi yanlıları çatıştı. mısır sağlık bakanlığı en az 4 kişinin öldüğünü duyurdu. kahire'de ve bir çok şehirdeki çatışmalarda en az 40 kişi yaralandı.
güvenlik tehdidi nedeniyle ismini veremediğimiz muhabirimiz, tahrir meydanı çevresinde cuma gecesi yaşanan olaylarda otomatik silahların ateşlendiğini söylüyor. al jazeera muhabirine göre, meydana çıkan köprülerden birinde göstericileri engellemek için polis biber gazı da kullandı. iskenderiye'de de bazı gruplar darbe karşıtlarına taşla saldırdı. gruplar arasındaki çatışmalara ise polis biber gazıyla müdahale etti.
reuters'a bilgi veren bir görgü tanığı, zırhlı bir askeri araçtan tahrir meydanı'na girmek isteyen müslüman kardeşler yanlıları üzerine gerçek mermi ile ateş açıldığını söyledi. ordu, meydanı tanklar ve dikenli tellerle bloke etmiş durumda.
associated press haber ajansı muhabiri de taşlı-sopalı bir grubun, mursi yanlılarını kovaladığını, mısır müzesi civarında tarafların birbirine saldırdığını bildirdi.
14 ağustos'tan bu yana en büyük eylem
cuma günü gerçekleşen gösteriler, 14 ağustos'ta güvenlik güçlerinin kahire'deki iki büyük gösteriyi zor kullanarak dağıtmasından bu yana en kalabalık kitlesel eylem oldu. mursi hükümetini deviren darbenin 100. gününde yeniden başlayan protestolara katılanlar, geçici hükümetin görevini bırakmasını istiyor.
darbe karşıtları, mısır'ın israil'e karşı zafer kazanarak sina yarımadasını geri aldığı savaşın yıldönümü olan 6 ekim pazar günü de tahirir meydanı’nda 1 milyon kişiyi toplamayı hedefliyor. "darbe karşıtları koalisyonu" gösteriye meşru rejimi savunan herkesi davet etti.
savunma bakanı abdulfettah es-sisi ise twitter hesabından yaptığı açıklamada, ‘’büyük mısır halkını, ekim savaşı'nın yıl dönümünde meydanlara inmeye çağırıyorum. sizi, onur duyarak koruyacağız’’ ifadesini kullandı.
tahrir meydanı ise pazartesi gününe kadar araç trafiğine kapatıldı. içişleri bakanlığı, meydanın kapatılmasının 6 ekim zafer bayramı hazırlıkları kapsamında olduğunu duyurdu.
askeri noktaya silahlı saldırı
başkent kahire’yi doğusundaki ismailiye kentine bağlayan yolda, askeri bir kontrol noktasına silahlı saldırı düzenlendi. kimliği belirsiz kişilerce yapılan saldırıda anadolu ajansı’na göre biri subay iki asker öldü, bir asker yaralandı. saldırıyla ilgili olarak henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar