Mısır'da darbe dönemi
Mısır'da ‘gizli hapishane’
Uluslararası Af Örgütü, Mısır’da sivillerin kaçırılarak orduya ait gizli bir hapishanede alıkonulduğunu belgeleyen ‘şaşırtıcı’ kanıtlara ulaştığını açıkladı.

af örgütü’ne göre, kaçırılan siviller tutuldukları gizli hapishanede işkenceye ve kötü muameleye maruz kalıyor.
uluslararası af örgütü, avukat ve aktivistlerin elinde mısır’ın ismailiye kentinde silahlı kuvvetlere ait celâ karargâh'ında azuli adlı bir gizli hapishanede en az 30 sivilin tutulduğuna dair belgeler olduğunu söyledi.
azuli’de tutulduktan sonra serbest kalanlar, burada 400 kişinin tutulduğunu söylüyor.
serbest kalanlara göre, celâ karargâhı'ndaki hapishane 3 kattan oluşuyor. tutuklananlar, başsavcılık ya da başka bir makam tarafından kendilerine suç yöneltilen kimseler değil. bu kişilerin aileleri ya da avukatlarıyla iletişime geçme imkânları yok. ancak bazıları serbest bırakılma ve işkencenin bitmesine karşılık olarak başsavcılık önünde kendilerine yöneltilen suçları itiraf etmek zorunda kalıyor.
örgüte göre, bu ‘gizli hapishanede’ tutulanlar ‘adil' olmayan mahkemelere çıkarılıyor. örgüt, işkence ve kötü muameleye son verilmesi çağrısı yaptı.
mısır makamları ise iddialara ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.
hapishanelerin durumları
al jazeera 9 mart 2014’te mısır'daki hapishanelerin durumunu gösteren görüntüler yayınlamıştı. gizlice çekilen görüntülerde, darbeden sonra tutuklanan kişiler işkence gördüklerini anlatıyor.
sızdırılan cep telefonu kayıtlarında 3 temmuz’daki darbeden sonra tutuklananların kötü koşullar altında bulunduğu görünüyor.
tutukluların günde 23 saat kaldığı hücrelerden bazıları tek kişinin tecrit edilmesi için yapılmış. ancak üç metrekarelik bu hücrelerde üç kişi kalan tutuklular, alan kazanmak için çeşitli yöntemler geliştirmeye zorlanıyorlar.
10,5 metrekare büyüklüğündeki hücrelerde kalan tutuklu sayısı ise 16 kişiye çıkabiliyor. tutuklular uyurlarken ayaklarını birbirlerinin üzerine koymak zorunda kaldıklarını söylüyorlar.
küçük bir musluk hücredeki tek su kaynağı. su kesintileri 12 saat sürebiliyor.
tutuklular kapısı olmayan pislik içindeki tuvaletleri, hücreden çarşafla ayırmış. bir tutuklu, dizindeki rahatsızlık nedeniyle tuvaletini ayakta yapmak zorunda kaldığını söylüyor. bir başka tutuklu ise çok az gün ışığı alan hücreleri ‘yeraltı zindanı’ olarak niteliyor.
hücrelerinde ısınmak için herhangi bir kaynakları bulunmayan tutuklular, camdan giren soğuk havadan şikayetçi. gardiyanlara rüşvet verenler, hücrelerine elektrikli ısıtıcı alabilmiş.
hücrenin köşesindeki mutfaktaki yiyecekler camdan giren böceklerle kaplanmış.
al jazeera, görüntülerdeki tutukluların kimliğini saptasa da güvenlik gerekçesiyle isimlerini saklı tutuyor.
kaynak: al jazeera ve aa
Yorumlar