Afrika

Mısır'da Kıptiler liderini seçti

Ortodoks Kilisesi'nin yeni patriği İskenderiye Kilisesi'nden 60 yaşındaki Piskopos Tavadrus oldu.

Konular: Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Üç aday vardı

Seçimle belirlendiler

Siyasi temsil istiyorlar

Mısrılı Kıptiler, geçen hafta kilisede yapılan oylamayla yeni patriklerini seçmek için, beş kişi arasından üç finalist belirledi. [Reuters]

Piskopos Tavadrus kimdir?

eczacılık fakültesini 1975'te bitiren tavadrus 1985'te ingiltere'deki clerical college'dan mezun oldu. tovadrus, piskopos olmadan önce 1988 yılına kadar mısır sağlık bakanlığı'na bağlı bir ilaç fabrikasında müdür olarak görev yaptı.tavadrus, gençlerin görüşlerini dile getirebilecekleri kanalların kurulmasını istiyor. piskopos, yurt dışında yaşayan kıptilerin haklarının en önemli savunucusu olarak da biliniyor.

mısır’da kıpti hristiyanlar, yeni liderlerini belirledi. topluluğun yeni lideri geçen hafta yapılan oylamada finale kalan üç aday arasında çekilen kura ile piskopos tavadrus olarak belirlendi. eczacılık eğitimi alan tavadrus, mısır'daki tüm hristiyan gruplara yakın bir isim olarak biliniyor. 

kurayı, papaz yardımcıları arasından seçilen sekiz yaşındaki gözleri bağlı bişoy georgoes musad çekti. kıpti hıristiyanlar, kutsal addettikleri bu çocuğun tanrı tarafından yönlendirildiğine inanıyor.

finale kalan üç aday, 2 bin 500 kıpti yetkili, milletvekilleri, gazeteciler ve yerel il konseyi üyeleri tarafından beş aday arasından seçilmişti.

tavadrus'un rakipleri kahire merkezin yardımcı psikoposu, 54 yaşındaki piskopos rafael ve 70 yaşındaki en yaşlı aday papaz rafael ava mina'ydı.

saldırılar arttı

mısır’daki topluluğun son lideri patrik üçüncü şenuda, mart ayında 88 yaşında hayatını kaybetmişti. patrik şenuda, 1971 yılından bu yana görevini sürdürüyordu. patriğin ölümünün ardından kıpti hrisityanlar, islamcı hükümet yönetimindeki geleceklerini sorgular hale geldi.

ilgili ve pragmatik bir lider olarak bilinen patrik üçüncü şenuda, hıristiyan azınlık için kıritik bir dönemde hayatını kaybetti. ülkede hüsnü mübarek rejiminin şubat 2011’de devrilmesinin ardından gruba yönelik saldırılarda artış yaşandı.

son olarak 23 ekim’de kahire’nin güneyindeki bir kasabanın kilisesinde kıptiler ve müslümanlar arasındaki çatışmalarda beş kıpti yaralanmıştı. şiddet olayları, müslümanların pazar ayini için kiliseye gitmek isteyen hıristiyanların yolunu kesmeye çalışmasıyla başlamıştı. 

siyasi temsil istiyorlar

mısır'ın yerli halkı olan hıristiyan kıptiler, bu ülkede yaşayan en eski halk. yedinci yüzyılda müslüman arap ordularınca fethedildiğinde mısır'ın ismi "kıpti ülkesiydi".  sudan’da yarım milyon, çoğunluğu abd ve kanada'da olmak üzere diğer ülkelerde bir buçuk milyon kıpti yaşıyor.

mısır’da kıpti hıristiyanlar 83 milyonluk nüfusun yüzde altı ila 10’unu oluşturuyor, diasporadaki mısırlıların yüzde 25'i kıpti. 

kıptiler, mısır'da devrik lider hüsnü mübarek karşıtı eylemlere destek verdiler. 

hıristiyanların yeni patriği, mübarek’in ölümünün ardından ilk kez islamcı cumhurbaşkanı muhammed mursi ile irtibat kuracak.

al jazeera muhabiri mike hanna’ya göre eski patrik şenuda, mübarek rejimine yakınlığı nedeniyle eleştiriliyordu.

topluluk, yeni anayasa hazırlanırken liderlerinin siyasi arenada kendisini daha çok göstermesini istiyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;