Mısır'da Mursi Dönemi

Mısır'da seçime boykot kararı

Farklı muhalif grupları bünyesinde barındıran Ulusal Kurtuluş Cephesi, 27 Nisan'da yapılacak parlamento seçimlerine katılmayacağını açıkladı.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Muhalifler garanti istedi

Baradey çağrı yapmıştı

Diyalog çağrısını reddettiler

Ulusal Kurtuluş Cephesi liderlerinden Muhammed Baradey, 24 Şubat'ta seçimlerin boykot edilmesi çağrısı yapmıştı. [AA]

devrimin ardından iki yıl geçmesine rağmen siyasi krizin sona ermediği mısır’da, liberal ve solcu partilerin oluşturduğu ulusal kurtuluş cephesi (uck), iki ay sonra yapılacak seçimleri boykot kararı aldı. 

ulusal cephe liderlerinden sami aşur, düzenlediği basın toplantısında tarafsız bir hükümet kurulmadıkça ittifakın seçimlere katılmayacağını duyurdu. 

35'den fazla partinin bir araya geldiği ittifak, öncelikle seçimlerin özgür ve adil şekilde yapılmasını garanti altına alacak bir kanunun gerekliliğine işaret etti.

uck liderlerinden muhammed baradey, 24 şubat'ta yaptığı açıklamada, seçimlerin boykot edilmesi çağrısı yapmıştı.

ittifak içinde yer alan hamdin sabbahi liderliğindeki halk hareketi platformu da, seçimleri boykot edeceğini duyurmuştu. 

ittifakta yer alan partiler, cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin ulusal diyalog çağrısını da reddetti.

mursi, mısır halkını, 27 nisan'da yapılacak dört aşamalı meclis seçimleri için sandık başına gitmeye çağırmıştı. mursi'nin kararına göre, yeni parlamentonun 6 temmuz’da toplanması bekleniyor.

mübarek'i deviren isyan

25 ocak 2010'da devrik lider hüsnü mübarek'e yönelik başlayan protestolar, devrime dönüştü. mısır'da devrim sırasında ise 800’den fazla kişi hayatını kaybederken, 11 bine yakın kişi de yaralandı.

hüsnü mübarek, mısır’da yönetimi devirerek devrim yapmak isteyen protestocular arasından 900 kişinin hayatını kaybettiği olayların sorumlusu olmak ve çok sayıda yolsuzluğa karışmak suçlarıyla ağustos 2011'de başlayan davalarda yargılandı.

mübarek, 2 haziran 2012'de kahire'deki yargılandığı davada suçlu bulunarak müebbet hapse mahkum edildi.

mısır'da 30 yıl yönetimi elinde bulunduran hüsnü mübarek’in halk ayaklanması sonucu şubat 2011’de isifa etmesinden sonra yönetimi yüksek askeri konsey üstlendi. devrimin ardından temmuz ayında ise ülkede demokratik ilk seçimleri kazanan muhammed mursi, yemin ederek resmen göreve başladı.

beşinci cumhurbaşkanı

muhammed mursi, 1952'de monarşinin sona ermesinden bu yana mısır'ın beşinci cumhurbaşkanı oldu. ağustos ayında ise, başbakan hişam kandil liderliğindeki yeni hükümet göreve başladı. 

mursi göreve gelmesinin hemen ardından, mübarek rejiminin devrilmesiyle geçiş döneminde iktidarı üstlenen yüksek askeri konsey (yak) başkanı ve yeni kabinenin savunma bakanı hüseyin tantavi ile genelkurmay başkanı sami annan'ı emekliye sevk etmişti. 

mursi, ayrıca, askerlerin 17 haziran 2012 tarihinde ilan ettiği, orduya geniş yetkiler tanıyan ve cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan anayasal düzenlemeleri de iptal etmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;