Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da yedi idam kararı daha

Kahire Ceza Mahkemesi, Refah kentinde 'Mısır askerlerini öldürmek', 'terör eylemlerine katılmak' ve 'IŞİD’e istihbarat sağlamak' suçlamalarıyla yargılanan 7 kişiye idam cezası verdi.

Konular: Ortadoğu
Sina'da darbenin ardından Mısır ordusu artan saldırıları durdurmakta yetersiz kaldı. [Foto: Reuters-Arşiv]

toplam 35 sanığın yargılandığı davada mahkeme üç sanığa 25 yıl, 22 sanığa 15 yıl hapis cezası verirken, üç sanık da beraat etti.

kararı veren mahkeme, idam cezasına çarptırılan sanıkların sina'da faaliyet gösteren silahlı bir gruba mensup olduğunu öne sürdü.

mahkeme 14 ekim’deki duruşmada yedi sanığın dosyasını dini yönden incelemesi için kanun gereği mısır müftüsü’ne göndermiş ve oturumu 6 aralık’a ertelemişti.

sanıklara isnat edilen en önemli suçlama 19 ağustos’ta sina’nın kuzeyindeki refah kentinde düzenlenen saldırıda 25 mısır askerinin öldürülmesi.

sina bölgesindeki silahlı saldırılar abdulfettah sisi liderliğindeki 3 temmuz darbesinin ardından artmıştı.

darbenin geçmişi

mısır’da hüsnü mübarek’e karşı başlatılan ayaklanmalar sonrası ülkede yapılan ilk demokratik seçimlerde müslüman kardeşlerin adayı muhammed mursi kazanmıştı.

mursi’nin göreve gelişinin birinci yıldönümünde istifası için sokağa dökülen muhalifler ve müslüman kardeşler arasındaki çatışmaların birinci haftasında ordu yönetime el koymuştu.

muhammed mursi'nin 3 temmuz 2013 tarihinde darbeyle devrilmesinin ardından mısır ordusu müslüman kardeşlerin önde gelen isimlerini tutukladı.

şiddeti teşvik ettiği iddiasıyla tutuklananlar arasında teşkilatın lideri muhammed bedii de bulunuyor.

mursi'nin yeniden cumhurbaşkanlığına getirilmesini talep eden ve aralarında çok sayıda müslüman kardeşler üyesinin yer aldığı gösteriler esnasında güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelen yüzlerce kişi öldürüldü.

eski cumhurbaşkanı muhammed mursi casusluk ve ittihadiye davalarından yargılanıyor. mursi halen askeri tura cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;