Mısır Seçimleri

Mısır'da yeni medya üzerinden yarış

Seçim sürecinde adayların sosyal medya ortamındaki mücadelesi, partilere halkla iletişim kurma yolunda daha az maliyetli bir araç sundu.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

'Daha az maliyetli bir araç'

'ÖAP başarılı oldu'

'Genç kesime ulaşabildiler'

Mısır'da iki kez ertelenen seçim sonuçlarının cuma akşamı açıklanması bekleniyor. [Reuters]

mısır seçimlerinin başlamasına ve seçim propagandalarına yasak gelmesine rağmen, adaylar arasındaki çekişme internet ağı üzerinde büyük bir yarışa sahne oluyor. bu yarış daha fazla seçmenin oyunu almak amacıyla facebook, twitter, youtube ve diğer yeni medya organları üzerinden yapılıyor.

ihvanonline sitesinin müdürü rafet receb’e göre yeni medya, adaylara ve partilere halkla iletişim kurmak için daha az maliyetli bir araç sundu.

receb, ihvan’ın siyasi kanadı özgürlük ve adalet partisi'nin (öap) yeni medyayı kullanmakta büyük oranda başarılı olduğuna, partinin kendi adayları için facebook sayfaları açtığına, bu sayfalar kanalıyla adayların seçim bölgelerindeki gezi ve faaliyetlerini yayınladıklarına, bu medya kanalıyla adayların kendilerini ve programlarını tanıttıklarına, kendileriyle ilgili şüphelere yanıt verdiklerine işaret etti.

receb, al jazeera.net’e yaptığı açıklamada ayrıca özgürlük ve adalet partisi'nin propaganda alanında facebook’u en fazla kullanan parti olduğunu, video ve resimleri kullanarak farklı reklam kampanyaları organize ettiğini ve dolayısıyla büyük bir kesmen kitlesine ve özellikle de bu tür araçları en fazla kullanan genç kesime ulaşabildiğini ilave etti.

sokakta propaganda

rafet recep, selefi eğilimli nur partisi'nin facebook sayfalarında önemli bir varlığının olmadığı ancak daha çok sokaklarda doğrudan propaganda yaptıkları düşüncesinde.

buna karşın vefd partisi, receb’in de belirttiği üzere propaganda kampanyalarında televizyon reklamlarına ve özellikle de partinin genel başkanı seyid bedevi’nin sahibi olduğu el hayat televizyonuna ve internet haber sitelerindeki reklamlara yoğunlaşırken, sosyal paylaşım sayfalarında pek yer almadı.

vefd kendi programlarıyla ilgili reklamlarda en fazla televizyon kanallarını kullanan parti oldu. onu özgür mısırlılar partisi ile özgürlük ve adalet partisi izlerken, bu son iki partinin reklamları el hayat, dream, mihver ve mısır 25 kanallarında yayınlandı.

en iyi medya

tanta üniversitesi özel eğitim fakültesinde iletişimci emel nasıf, yeni medyanın kullanımının daha iyi olduğunu ancak bütün halk kesimlerinin bu medyanın nasıl kullanılacağı konusunda yeterli bilinçlenmeye ihtiyaç duyduğunu düşünüyor ve mısır’da sosyal paylaşım sitelerinin anlamını bilmeyen büyük bir kesim olduğunu belirtiyor.

nasif, birçok partinin seçmene mesajı ulaştırmanın iyi aracı olduğu için televizyon kanallarını tercih ettiğine işaret ediyor ancak yeni medyanın yardımcı unsur olduğunun da altını çiziyor.

televizyon propagandası

bu görüşe paralel olarak kahire üniversitesi iletişim fakültesi gazetecilik bölümü dekanı ve kitle iletişim uzmanı dr. süleyman salih, yeni medyanın seçim propagandası için ucuz bir araç sağladığını ve bu yüzden özgürlük ve adalet partisi gibi fazla parası olmayan partilerin bu yola başvurduğunu düşünüyor. salih’e göre büyük mali imkanlara sahip vefd partisi ve özgür mısırlılar partisi seçim propagandası için televizyon kanallarına yöneliyorlar.

al jazeera.net’e konuşan salih, özgürlük ve adalet partisinin başarısının sırrının sadece yeni medya ve iletişim araçlarını kullanmasından değil, doğrudan kişisel iletişim ve medya kadrolarına sahip olmasından kaynaklandığını ilave ederek partinin propaganda başarısının modern iletişim araçları (yeni medya) ile kadrolarının halkla doğrudan bağlantısına dayandığına işaret etti.

internet gazeteciliği uzmanı ahmed mahmud da mısırlıların başta doğrudan iletişim olmak üzere klasik yollara meyletmesi sebebiyle mısır seçimlerinde yeni medyanın propaganda için kullanılmasının hala etkin olmadığını düşünüyor.

araştırmacı hüveyda salih kendi yaptığı araştırmasında modern medya organlarının son yıllarda mısır gençlerinin siyasi hareketlerini etkilediğini ve hükümetin kamuoyuna yaptığı karşı seferberliğe bir alternatif haline geldiğini belirtti.

internetteki kampanyalarda bu durumun açık şekilde görüldüğüne ve toplumda açık bir etkisi olduğuna işaret eden hüveyda, 6 nisan 2008 kampanyası gibi bazı kampanyaların gösterilere dönüştüğüne dikkat çekti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;