Mısır’da yetki devri | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

Mısır Seçimleri

Mısır’da yetki devri

Yüksek Askeri Konsey, bazı cumhurbaşkanlığı yetkilerini yeni başbakan El Canzuri'ye devreden bir kararname yayımladı.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Ordudan yeni adım

Ganzuri bekliyordu

Kabine yemin etti

El Ganzuri, daha önce aynı görevi yürütmüş olanlara göre daha fazla yetki beklediğini söylemişti.
El Ganzuri, daha önce aynı görevi yürütmüş olanlara göre daha fazla yetki beklediğini söylemişti. [Reuters]

Mübarek yine hakim karşısında

eski mısır cumhurbaşkanı hüsnü mübarek'in, iki oğlu ve eski içişleri bakanı ile yargılandığı davada, şubat ayındaki ayaklanma sırasında yakınlarını kaybedenlerin avukatları tarafından yapılan ‘reddi hakim’ talebi kabul edilmedi. bu isimler, göstericilerin öldürülmesi talimatı vermek ve yolsuzluk gibi suçlardan yargılanıyor.

mısır ordusu, başkanlık yetkilerinden bazılarını resmen başbakan kemal el canzuri'ye devretti. ülkenin resmi haber ajansı mena’nın haberine göre, yayımlanan kararnameyle, başbakan kemal el ganzuri başkanlık yetkilerini devralırken, cumhurbaşkanı hüsnü mübarek’in devrildiği şubat ayından beri ülkeyi yöneten ordu, askeri ve hukuki işlerin kontrolünde kalmayı sürdürecek.

ordunun yönetimindeki yüksek askeri konsey, sivil yönetime geçişi hızlandırmasına yönelik baskı altında bulunuyor. 

öte yandan, mısır devlet televizyonu akşam saatlerinde yeni kabinenin yemin ettiğini açıkladı.

ülkede geçen ay ordunun yönetimden çekilmesini isteyen göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalar sırasında bir önceki kabine istifa etmişti.

sonraki dönemde yüksek askeri konsey tarafından başbakanlık görevine atanan canzuri, daha önce bu görevi yürütmüş olanlara göre daha fazla yetki beklediğini söylemişti.

mısır’da ordunun yönetimden çekilme sürecinin, 2012 ortasında düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında nihai olması bekleniyor.

sonraki tur bir hafta sonra

mısır'da genel seçimlerin ilk aşaması, ülkenin 27 vilayetinden dokuzunda 28 kasım'da başlamıştı. oy verme işlemi iki gün sürmüştü. seçimlerin ikinci ve üçüncü turu, 14 aralık ve 3 ocak 2012 tarihlerinde düzenlenecek.

seçimlerin ilk tur sonuçlarında, müslüman kardeşler örgütünün siyasi kanadı özgürlük ve adalet partisi'nin yaklaşık yüzde 36, selefi nur partisi'nin ise yaklaşık yüzde 24 oy aldığı duyurulmuştu.

tunus’ta başlayıp, orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini etkileyen arap baharı hareketi, geçtiğimiz şubat ayında mısır’a da sıçramıştı. en az 846 kişinin ölümü ve cumhurbaşkanı hüsnü mubarek’in aynı ay içinde görevi bırakmasıyla sonuçlanan süreç sonrasında, ülkede eski yetkililer yargılanmaya başlanmıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;