Mısır Seçimleri

Mısır'da yürüyüşe sert müdahale

Başkent Kahire'de yapılan protesto sırasında Savunma Bakanlığı önünde göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada bir kişi öldü, 373 kişi yaralandı.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Askeri Konsey'e çağrı

'Sivil' taahhüt

Temmuzda sona erecek

Yaralılar arasındaki 82 kişi farklı hastanelere kaldırıldı. [Reuters]

mısır’da demokrasi yanlısı sivil toplum örgütleri ve siyasi oluşumların, askeri yönetime karşı düzenlediği geniş çaplı protesto polisin sert müdahalesine sahne oldu. çıkan olaylarda en az bir kişi yaşamını yitirirken, 373 kişi ise yaralandı.

önce kahire’deki tahrir meydanı’nda toplanan kalabalık, daha sonra çarşamba günü yapılan gösteriler sırasında 11 kişinin öldüğü savunma bakanlığı önüne yürüdü. 

göstericilerin savunma bakanlığı'nı çeviren tel örgüleri keserek barikatları aşmaya çalışması üzerine, güvenlik güçleri protestocuları tazyikli su sıkarar ve taş atarak dağıtmaya çalıştı. yaralılar arasındaki 82 kişi farklı hastanelere kaldırıldı.

ordu, çatışmaların ardından savunma bakanlığı'nın bulunduğu abbasiye bölgesinde yerel saatler gece 11.00 ile sabah 7.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti. 

al jazeera’nın kahire’de bulunan muhabiri steve chao, güvenlik güçlerinin müdahaleyi ‘nefsi müdafa’ olarak değerlendirdiklerini söyledi.

cuma günü yapılan gösteriye '6 nisan hareketi', son dönemde yükselişte olan selefi hareketi ve liberal aktivistler yer alıyor. ülkenin en güçlü siyasi oluşumu müslüman kardeşler de yürüyüşe katılabileceğini açıklamıştı.

protesto, cumhurbaşkanlığı adaylığı iptal edilen ebu ismail'e destek için çarşamba günü eylem yapan göstericilere kimliği belirsiz kişilerce ateş açılması ile 11 kişinin ölmesi sonrasında yapıldı.

yüksek askeri konsey üyelerinden general muhtar el molla, cuma günü için yeni bir protesto çağrısı yapan göstericileri savunma bakanlığına yaklaşmamaları konusunda uyarmıştı.

molla, perşembe günü yaptığı açıklamada “sorumluluk, görev, kanun ve kendini savunma hakkı ile ordunun onuru, ordu üyelerini savunma bakanlığını korumaya mecbur etmektedir, çünkü onlar askeri onurun sembolleridir. yaklaşan bundan kendisi sorumlu olacaktır” diye konuşmuştu.

göstericiler askeri yönetimin en kısa sürede çekilmesini ve iktidarın sivil oluşuma bırakılmasını talep etti.

'sivil taahhüt'

mısır’da çarşamba günü yaşanan şiddet olaylarının ardından askeri yönetim, iktidarı 1 temmuz’dan itibaren sivil bir hükümete devretmeye hazır olduklarını birkez daha vurguladı.

ülkeyi yöneten yüksek askeri konsey’in önde gelen yetkililerinden general muhammed el assar, 23-24 mayıs tarihleri arasında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin adil olacağının da garantisini verdi.

assar “adil seçimlere bağlıyız, seçimde bir favori adayımız yok. tüm adaylar saygı değer mısırlılardan oluşuyor” ifadelerini kullandı.

seçim komitesinin 45 yabancı gözlemciyi seçimleri izlemesi için ülkeye davet ettiğini söyleyen assar, ülkedeki yabancı diplomatlara da seçim merkezlerine temsilciler göndererek oy verme sürecini izlemeleri davetinde bulunulduğunu kaydetti.

assar’ın yorumları, bazı politikacıların savunma bakanlığı önünde meydana gelen çatışmaların askeri konsey tarafından iktidarın 1 temmuz’da sivillere devrini engellemek için bahane olabileceği iddialarına yanıt olarak geldi.

savunma bakanı’nın yardımcılarından biri olan assar, güvenlik güçlerinin istikrarı sağlamak ve akan kanı durdurmak için ‘olumlu’ şekilde müdahalede bulunduklarını kaydetti. mısır’ın tehlikede olduğunu söyleyen assar, “herkes bu tehlikenin farkında olmalı” diye konuştu.

al jazeera’nın kahire’de bulunan muhabirlerinden rawya rageh ise konunun artık bir güven sorununa dönüştüğünü ve askeri konsey ne derse desin, göstericilererin buna inanmadıklarını söyledi. 

göstericilere çağrı

assar, siyasi partilere ve dini liderlere çağrıda bulunarak çarşamba günü meydana gelen çatışmaların olduğu abbasiye’deki gençlerin bölgeyi terk etmeye ikna edilmelerini istedi.

mısır, ortadoğu ve kuzey afrika ülkelerinde demokratik reform ve özgürlük talebiyle geçetiğimiz yıl başlayan halk ayaklanmalarından başlıca etkilenen ülkelerden olmuştu.

başta kahire’deki tahrir meydanı olmak üzere ülke çapında haftalar süren gösterilerin ardından mısır’ı 30 yıl boyunca yöneten hüsnü mübarek istifa ederek görevini bırakmak zorunda kalmıştı.

mübarek'in ardından yüksek askeri konsey, ülkenin yeni başbakanı olarak kemal canzuri’yi atamıştı.

ocak ayında yapılan seçimlerde müslüman kardeşler  parlamentonun alt kanadı olan halk meclisi için yapılan seçimlerde oyların yüzde 47'sini almıştı.

mısır seçim komisyonu, cumhurbaşkanlığı seçimine aday olan 23 isimden daha önce hapse girenlere ve eski cumhurbaşkanı hüsnü mübarek döneminin üst düzey görevlilerine yasak getirmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;