Afrika
Mısır'da zorunlu bekaret testine son
Askeri Konsey'in gözaltına alınan kadınlara yönelik uygulaması, mağdurlardan birinin açtığı dava sonucu yasaklandı.
Haberin Öne Çıkanları
'Birçok mağdur var'
'İstismar yönetimi'
Orduya eleştiriler artabilir

mısır'da bir mahkeme, askeri hapishanelerde kadın tutuklulara zorla bekaret testi yapılması uygulamasına son verilmesini kararlaştırdı. mahkeme böylece, başkent kahire’deki tahrir meydanı'nda iktidar karşıtı gösteriler sırasında gözaltına alınan samira ibrahim’in açtığı davayı da karara bağlamış oldu.
al jazeera muhabiri cemal elşayyal, mahkeme salonunda çok sayıda kişinin kararı sevinç içinde karşıladığını aktardı. elşayyal, “mahkemenin bugün aldığı bekaret testini yasaklayan karar, orduya yönelik aylardır yapılan eleştirileri destekler nitelikte” dedi.
mahkemenin aldığı kararın, mısır’da şubat ayında eski lider hüsnü mübarek’in devrilmesinin ardından yönetimi devralan yüksek askeri konseye’in özellikle yönetim kadrolarına yönelik eleştirileri artırması bekleniyor.
mısırlı bir general, askerler tarafından yapılan test uygulamasının nedenini, gözaltına alınan kadınların daha sonra tecavüze uğradıklarını iddia etmemesini önlemek olduğunu belirtmişti.
'bir ceza yöntemi'
insan hakları kuruluşları, mısır ordusunun zorunlu bekaret testi uygulamasını bir ceza yöntemi olarak kullandığını ve ordu tarafından teste tabi tutulan çok sayıda kadın olduğunu belirtiyor.
aktivistler ise göstericilere testler yapanların yargılanmasını talep ediyor.
cinsel taciz iddiaları
mısır’da 10 ay önce başlayan halk ayaklanmasının ardından eski lider hüsnü mübarek’in devrilmesiyle yönetimi devralan yüksek askeri konsey, sivil yönetime geçiş ile ilgili olarak acele etmediği için eleştirilerin hedefinde.
ülkede 28 kasım tarihinde başlayan parlamento seçimleri süreci de askeri konsey'e yönelik protestoları durdurmaya yetmedi.
protestocular son haftalarda hükümet binasının önünü işgal etmiş ve başbakan kemal canzuri ile bakanlarının burada toplanmasına engel olmuştu.
askeri konsey’in gösteriler sırasında özellikle kadın eylemcilere yönelik şiddet eylemleri ise uluslarası toplum da dahil olmak üzere birçok çevreden sert tepki görmüştü.
mısır’da gözaltına alınan çok sayıda kadının cinsel tacize maruz kaldığı ve işkence gördüğü iddia ediliyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar