Dünya
Mısır’dan Filistin’in BM üyeliğine destek
Dışişleri Bakanı Amr, ülkesinin Filistin yönetiminin girişimine olumlu baktığını ifade etti.
Haberin Öne Çıkanları
Mısır'dan destek
AB kararsız
mısır dışişleri bakanı muhammed amr, kahire yönetiminin, filistin'in bm’de tanınma planına destek verdiğini söyledi.
dışişleri bakanlığı sözcüsü amr rüşdi yaptığı açıklamada, dışişleri bakanının, mısır'da bulunan ab'nin dış politika ve güvenlik yüksek temsilcisi catherine ashton'la görüştüğünü ve filistin'in tanınması konusunun masaya yatırıldığını belirtti.
açıklamaya göre, amr, arap ülkelerinin barış müzakerelerinin sonuç vermemesi nedeniyle, filistin'in bm'de tanınmak için başlattığı girişime destek verdiğini ifade etti. ashton da, ab'nin aynı konudaki tutumunun ne olacağı konusunda hala çalıştığını vurguladı.
abbas da görüşecek
mısır'da bulunan filistin devlet başkanı mahmud abbas'ın da, yarın başkent kahire'de ashton ile bir araya gelmesi bekleniyor.
filistin yönetimi, 19 eylül’de başlayacak 66. bm genel kurulu çalışmalarında, uluslararası organizasyonun 194. üye devleti olmak amacıyla başvuru yapacak. filistin lideri mahmud abbas, başvuruya yönelik destek turlarını aylardır sürdürüyor.
abd veto edecek
abd ve israil, daha önce filistin'in girişimine karşı olduklarını, bir filistin devletinin görüşmeler yoluyla kurulması gerektiğini açıklamıştı. güvenlik konseyi daimi üyesi abd, filistin'in devlet olarak tanınması için yapılacak oylamada veto hakkını kullanacağını açıklamıştı.
bm genel sekreteri ban ki-mun ise, bağımsız filistin için desteğini çeşitli kereler yinelese de, bu konudaki kararın üye devletler tarafından verileceğini vurgulamıştı.
Yorumlar