Mısır Seçimleri
Mübarek'in vekillerine seçim izni
Yüksek Mahkeme, devrik liderin ardından feshedilen Ulusal Demokrat Parti üyelerinin halk meclis seçimlerinde aday olabileceklerini bildirdi.
Haberin Öne Çıkanları
2013'te adaylar
Parti feshedildi
Binaları kundaklandı

mısır’da devrik lider hüsnü mübarek’in görevi bırakması sonrası feshedilen ulusal demokrat partisi üyelerinin seçimlere katılmasının önü açıldı.
afp haber ajansına açıklama yapan yargı kaynaklarının aktardığı bilgiye göre, yüksek idari mahkeme, halk meclisi veya diğer seçimlerde aday gösterilme şartlarına aykırı bir durumun görülmediği hükmüne vardı.
bu karar, mübarek'in kurduğu partinin, yeni anayasanın onaylanmasını takip eden 2013 yılındaki yasama seçimlerinde aday olmasına imkan verecek.
aynı mahkeme, mübarek’in devrilmesinin ardından 2011 yılı nisan ayında, partinin feshedilmesine ve partinin bütün paralarının ve mallarının hükümete aktarılmasına karar vermişti. partinin binaları ise 25 ocak devrimi sırasında kundaklanmıştı.
yüksek idari mahkeme, geçen cumartesi ise, anayasa mahkemesi'nin haziran ayındaki, islamcıların büyük zaferiyle sonuçlanan yasama seçimlerinin meşru olmadığına dair çıkardığı hükmü desteklemişti.
mahkeme, gerekçeli kararında, 25 ocak devrimi akabinde seçilen halk meclisi'nin, anayasa mahkemesi'nin verdiği ve meclis yasasının bazı maddelerinin anayasal olmadığına hükmeden kararı doğrultusunda meşruiyetini yitirdiğini vurgulamıştı.
mısır seçimini yaptı
ülkede 30 yıl yönetimi elinde bulunduran hüsnü mübarek’in halk ayaklanması sonucu şubat 2011’de isifa etmesinden sonra yönetimi yüksek askeri konsey üstlenmişti. temmuz ayında ise mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi, yemin ederek resmen göreve başlamıştı.
ülke tarihinde demokratik seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı'nın 1952'de monarşinin sona ermesinden bu yana mısır'ın beşinci cumhurbaşkanı olmuştu. ağustos ayında ise başbakan hişam kandil liderliğindeki yeni hükümet göreve başlamıştı.
mursi göreve gelmesinin hemen ardından mübarek rejiminin devrilmesinin ardından geçiş döneminde iktidarı üstlenen yüksek askeri konsey (yak) başkanı ve yeni kabinenin savunma bakanı hüseyin tantavi ile genelkurmay başkanı sami annan'ı emekliye sevk etmişti.
ayrıca mursi, yak’ın 17 haziran 2012 tarihinde ilan ettiği, orduya geniş yetkiler tanıyan ve cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan anayasal düzenlemeleri de iptal etmişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar