2016 Rio Olimpiyatları
Mücadele tüm mülteciler için
Hepsinin hayatı bir film gibi. Savaştan kaçarak ülkelerini terk etmek zorunda kalan binlerce insan güçlükleri sporla atlatmaya çalışıyor. Aralarından 10'u büyük bir fırsat yakaladı, dünyanın en büyük spor organizasyonunda mücadele edecekler. Tüm mülteciler için...
on yıl önce, yiech pur biel ve ailesi, güney sudan'da savaş kaosundan kaçarak kenya'nın kakuma bölgesine yerleşti. yıl 2005'ti. aile o gün bugün mülteci olarak yaşıyor. çocukları yiech pur biel de yeni evine aidiyet duygusunun daha da artması için spora başladı, koşuyu seçti. bu heyecanın sonu da olimpiyatlara çıktı. biel, tarihte ilk kez oluşturulan mülteci takımında 800 metrede koşacak.
al jazeera'den megan o'toole'un haberine göre biel'in hayatı da bu gelişmeyle değişti. üzerinde pek çok açıdan baskı hissettiğini düşünüyor:
"tarihte ilk kez bir mülteci takımı oluşturuldu. büyük de etki yarattı. ben bu başlıktan 'mülteci' kelimesinin kaldırılması için yardımcı olmak istiyorum. bundan daha fazla olduğumuzu göstermek istiyorum. bu nedenle tüm mültecilerin gözü olimpiyatta olacak. bizim üzerimizde olacak. elimden gelenin en iyisini yapmak istiyorum"
olimpiyatlar 5 ağustos'ta başlıyor. bağımsız olarak mücadele edecekler. olimpiyat bayrağıyla açılışı yapacaklar, kazanırlarsa olimpiyat bayrağı dalgalanacak, milli marşları da yok.
olimpiyatlardaki mülteci takımında orta doğu ve kuzey afrika'dan gelen 10 sporcu var. dünyanın en büyük spor organizasyonu onlar için büyük bir fırsat.
yusra mardini suriyeli bir yüzücü. yaşadığı almanya'da çalışmalarını sürdürüyor. kendisine medyanın inanılmaz bir ilgisi var. neredeyse 700'den fazla röportaj teklifini reddetmek zorunda kaldıklarını söylüyor.
rami anis... bir başka suriyeli yüzücü. o ise belçika'dan mülteci takımına katılıyor. koçu carine verbauwen anis öğrencisinin suriyeli mülteciler için yüzeceğini ifade ediyor.
mardini, anis ve biel ile birlikte mülteci takımının bir diğer üyesi de etiyopyalı maratoncu yonas kinde. lüksemburg'da yaşıyor. diğer isimler güney sudan'dan james nyang chiengjiek, kenya'dan anjelina nadai lohalith, rose nathike lokonyen ve paulo amotun lokoro, demokratik kongo'dan brezilya'ya yerleşen judocular yolande bukasa mabika ve popole misenga.
robert schinke, kanada multikültürel spor ve fiziksel aktivite araştırma başkanı. olimpiyat hazırlığının dört yıl öncesinden başladığını belirten schinke, son zamanda katılımın mülteciler için sportif açıdan zor olacağını ifade etti.
schinke'ye göre kişisel travmalar veya esneklikler sporcuların yarışlarda ayakta kalması için önemli.
judy van raalte, abd merkezli bir spor psikoloğu. al jazeera'ye konuşan van raalte'ye göre farklı ulusal köken ve farklı diller bir farklılık yaratabilir. yaşadıkları sorunlar ve geçmişlerindeki travmalar da değişik bir strese yol açabilir. bu nedenle onlara psikolojik destek de verilmeli.
uluslararası olimpiyat komitesi, olimpiyatlar bitse bile mülteci sporculara destek vereceğini ifade ediyor. al jazeera'nin detay istediği ioc yetkilisi ise konunun hala tartışıldığını ifade etti ve gelecekte de bir mülteci takımı olacağı yönündeki haberler için henüz erken olduğu bilgisini verdi.
kaynak: al jazeera
Yorumlar