Türkiye

Muhalefetten miting tepkisi

Parti sözcüleri, iktidar partisi AKP'nin Gezi Parkı eylemlerine karşı hafta sonu İstanbul ve Ankara'da yapacağı toplantıları eleştirdi.

AK Parti, 15 Haziran 2013 Cumartesi günü Ankara'da, 16 Haziran 2013 Pazar günü de İstanbul'da miting yapacak. [AA]

muhalefet partileri chp, mhp ve bdp, devam eden gezi parkı gösterilerine karşılık ak parti’nin istanbul ve ankara’da miting düzenleme kararına tepki gösterdi.

cumhuriyet halk partisi (chp) genel başkan yardımcısı faruk loğoğlu, tbmm’de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, başbakan recep tayyip erdoğan’ın kitleleri yatıştırma yerine kışkırtmayı tercih ettiğini belirtti.

loğoğlu, “kimse kışkırtmalara gelmesin. milletimizin her iki yarısı da -ki o kavramı da kabul etmiyoruz- hepsi bizimdir. siz ak parti'ye bakmayın, sizleri karşı karşıya getirme tuzaklarına kanmayın” ifadelerini kullandı.

'çatışmacı duruş'

milliyetçi hareket partisi (mhp) ankara milletvekili özcan yeniçeri ise, ak parti'yi darbe paranoyasına tutulmakla suçlayarak, "kitlelerin karşılıklı mobilize edilmesi barışa hizmet etmeyecektir. bu çatışmacı, karşıtlaştırıcı duruştur. halkın bir kesimini başka bir kesime karşı meydana sürmektir, ayrıştırmaktır" şeklinde konuştu.

gezi parkı olaylarının toplumsal bir refleks ve özel hayatına müdahale edilen toplumsal bilinçaltının dışa vurumu olduğunu ileri süren yeniçeri, "kararlara ve yönetime katılmanın olduğu, kamplaşma ve kutuplaşmanın yaşanmadığı, etnik, mezhep, bölge ve cinsiyet farklılığının kışkırtılmadığı bir türkiye'de kimse sokağa çıkaramazdı" dedi.

barış ve demokrasi partisi (bdp) grup başkanvekili idris baluken ise, hükümetin, otoriter, baskıcı, toplumsal talepleri dikkate almayan anlayışının, toplumsal muhalefeti başlatan unsur olduğunu savundu. 

baluken erdoğan’ı talepleri dinlemeye çağırırken, “başbakan, karşıt mitingler örgütleme yerine şu anda sokakta bulunan insanların ne dediğini anlama noktasında bir çaba içerisinde olmalı” dedi.

gelecek açısından kaygılı işaretleri içerisinde barındıran bir süreç yaşandığını belirten baluken, "bütün bu taleplere karşı hükümetin ve başbakan'ın, demokrasinin sadece sandıktan ibaret olduğunu söylemesi çok yanlış bir tutumdur” ifadelerini kullandı.

istanbul ve ankara'da miting

başbakan erdoğan, 15 haziran 2013 cumartesi günü sincan'da, 16 haziran 2013 pazar günü de istanbul'da miting düzenleyeceklerini kaydetmişti.

hükümetin taksim meydanı'nı yayalaştırma projesi kapsamında gezi parkı'nı yıkarak yerine topçu kışlası'nı inşa etme planlarına karşı çıkanlar 28 mayıs sabahı parkı işgal etmişti.

iş makinelerinin ağaçları sökmesine engel olmaya çalışan gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etmiş, bu da olayların büyümesine neden olmuştu.

o günden bu yana taksim meydanı'nı dolduran binlerce kişi gezi parkı'nın olduğu gibi kalmasını talep ediyor. olaylar sırasında istanbul'da beşiktaş ve dolmabahçe'de, ankara ve izmir'de çatışmalar yaşandı, çok sayıda kişi yaralandı, iki gösterici ve bir polis ise hayatını kaybetti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;