Ortadoğu
Muhalifler BM askerlerini bırakmıyor
Şam rejimi karşıtları, Suriye ordusu Golan Tepeleri çevresinden çekilmedikçe kaçırdıkları 21 askeri teslim etmeyeceklerini açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
'Bombardıman bitsin'
Video yayınlandı
Durumları iyi

golan tepeleri'nde israil ile suriye arasındaki ateşkesi denetlerken kaçırılan 21 filipinli bm barış gücü askerinin serbest bırakılmalarına yönelik girişimler başarısızlıkla sonuçlandı. suriyeli silahlı muhalifler, talepleri yerine getirilmediği müddetçe askerleri teslim etmeyeceklerini açıkladı.
kendilerine yermük şehitleri tugayı adını veren grup adına açıklama yapan ebu essam taseel, "esad güçleri cemle'de bombardımana son vermeli" dedi. taseel, suriye ordusunun golan tepeleri çevresinden de çekilmesini istedi.
bm barış gücü askerleri çarşamba günü, israil işgali altındaki golan tepeleri'nden yaklaşık bir kilometre uzaktaki cemle köyü yakınında kaçırılmışlardı. suriyeli muhalifler, askerlerin şam rejimine yardım ettiklerini iddia etmişlerdi.
filipinler dışişleri bakanlığı sözcüsü raul hernandez ise cuma günü yaptığı açıklamada, askerlerin kurtarılması için her tür çabayı sürdüreceklerini söyledi. hernandez, "talebin hangi sebeple yerine getirilmediğini bilmiyorum. ancak isteğimiz halen geçerliliğini koruyor" dedi.
manila yönetimi askerlerin cuma sabahı serbest bırakılmalarını bekliyordu.
'durumları iyi'
filipinler ordusunun açıklaması öncesi ise kaçırılan askerlerin durumlarının iyi olduğu bilgisi muhalifler tarafından paylaşıldı.
muhaliflerin internet üzerinden paylaştığı videoların ilkinde, bm askerlerinden birinin, "eve dönemiyoruz. çünkü (suriye devlet başkanı) beşar esad bombardımana son vermiyor. ailelerimize en yakın zamanda kavuşmayı umuyoruz. ve durumumuzun iyi olduğu bilinsin" dediği görülüyor.
ikinci videoda ise odada bulunan altı askerden birisinin 'durumumuz iyi. buradaki siviller, can güvenliğimiz için bizi farklı yerlerde tutuyor" diye konuşuyor.
39 yıldır görevde
kaçırılan 21 asker, 1967'deki altı gün savaşları sırasında israil tarafından işgal edilen golan tepeleri'nde görev yapan 300 filipinli askerlerin bir bölümünü oluşturuyor.
yaklaşık 40 yıldır stratejik konumdaki golan'da görev yapan undof'un bölgede bin askeri bulunuyor. undof askerleri avusturya, hindistan, filipinler ve hırvatistan başta olmak üzere pek çok ülkenin ordularının görevlendirdiği birliklerden oluşuyor.
ancak suriye'de şiddet olayları sebebiyle görev yapmanın giderek zorlaştığı bölgeden japonya ve kanada'da çoktan askerlerini çekmiş durumda. hırvatistan da, askerlerinin 100 kadarını geri çekme kararı aldı. filipinler ise, henüz bu yönde bir karar alınmadığını açıkladı.
suriye'nin güneybatısında bulunan golan tepeleri, 1973'te suriye, mısır, ürdün ve irak'tan oluşan dört arap ülkesi ile israil arasındaki yom kippur savaşı'nın ardından bm, golan tepeleri'deki ateşkesi denetlemek üzere 1974'te barış gücü undof'u görevlendirmişti.
golan'da ateşkes antlaşması uyarınca askerden arındırılmış 'ara bölgeye' sadece bm askerleri girebiliyor.
ölü sayısı artıyor
suriye'de ise 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. bm'nin tahminlerine göre çatışmalar nedeniyle en az 70 bin kişi öldü, diğer ülkelere kaçan suriyelilerin sayısı da 1 milyona ulaştı.
muhalefet esad'ın görevi bırakmasını talep ederken, şam yönetimi silahlı gruplar dahil tüm muhalefeti çözüm için diyaloğa çağırıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar