Ortadoğu

Muhalifler Şam'ın merkezini vurdu

Suriye'nin başkentinde akaryakıt aracına yerleştirilen bomba, BM gözlemcilerinin kaldığı otelin yakınında infilak etti.

Haberin Öne Çıkanları

Üç yaralı

ÖSO üstlendi

Görev süresi doluyor

Bombalı saldırının tam olarak nereyi hedef aldığı henüz bilinmiyor. [AFP]

suriye’nin başkenti şam’ın çeşitli yerlerinde patlamalar meydana geldi. ebu remanih bölgesinde, dama rose oteli yakınında meydana gelen patlamada devlet televizyonuna göre üç kişi yaralandı.

saldırılar, suriye muhalefetinin silahlı kanadı özgür suriye ordusu (öso) tarafından üstlenildi. ahfad el resul tugayı sözcüsü ebu el nur, yaptığı açıklamada, öso’nun saldırıları aylardır planladığını söyledi. el nur, suriye hükümeti merkez güvenlik komutanlığı’na günlük toplantı sırasında patlaması beklenen sekiz bomba yerleştirildiğini kaydetti. el nur, saldırıların güvenlik güçlerinin ülke genelinde işlediği cinayetlere misilleme niteliğinde olduğunu da sözlerine ekledi

sözcü, yaklaşık 150 üst düzey yetkilinin toplantı için burada toplanacağı bilgisine ulaştıklarını, ancak güvenlik güçleri bölgeyi kordon altına aldığı için saldırıda kaç kişinin öldüğü konusunda net olarak bilemediklerini belirtti.

'bm yetkilileri zarar görmedi'

suriye devlet televizyonu, ebu remanih’teki patlamanın bir askeri depo ile sendika binası yakınında gerçekleştiğini aktardı.

haberde  saldırının akaryakıt aracına yerleştirilen bombayla gerçekleştirildiği belirtildi. devlet televizyonu, saldırıda en az üç kişinin yaralandığı ifade ederken muhalifler saldırıda bazı güvenlik yetkililerinin öldüğünü iddia ediyor.  

suriyeli bakan vekillerinden faisal mekdad, bölgenin saldırının hemen ardından kontrol altına alındığını ve hiçbir bm yetkilisinin saldırıda zarar görmediğini söyledi.

olay bölgesine giden faisal mekdad, bm ile birlikte hareket ediyoruz, onların güvenliğini garanti altına almak ve görevlerini yapmalarını sağlamak için ne gerekiyorsa yaparız” diye konuştu.

bm’nin suriye’de bulunan gözlem heyetinin başkanı general babacar gaye, saldırı bölgesinin yakınındaki dama rose adlı otelde pazartesi günü basın toplantısı düzenlemişti. saldırı bm insani yardım koordinatörü valerie amos’un da suriye’de bulunduğu bir sırada gerçekleştirildi. ancak amos ve ekibinin başka bir otelde kaldığı sanılıyor.    

patlamalar serisi

muhalif aktivistler şehrin birçok bölgesinde büyük patlamalar meydana geldiğini ve gökyüzünü kalın bir duman tabakasının sardığını söyledi. aktivistler bununla ilgili görüntüleri internette de yayımladı. 

yerel koordinasyon komiteleri’nin şam’da bulunan sözcülerinden biri başkentte önce büyük bir patlama meydana geldiğini ardından bunu izleyen bir dizi küçük patlamaların olduğunu söyledi.

şam hedeflerden biri

şiddetin son günlerde arttığı ülkede, şam da sıklıkla bombalı saldırıların hedefi oluyor. temmuz ayında ulusal güvenlik binasına düzenlenen saldırıda devlet başkanı beşar esad’a yakınlıkları ile bilinen savunma ve içişleri bakanları ile iki üst düzey yetkili hayatını kaybetmişti.

aktivist gruplar, esad rejimine karşı 2011 yılının mart ayında başlayan ayaklanmalar nedeni ile aralarında askerlerin, muhaliflerin ve sivillerin de bulunduğu 18 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini söylüyor.

bm verilerine göre 17 ayda suriye'den kaçanların sayısı 200 bine yaklaşıyor. ülke içinde bir milyon kişi yerinden olurken, şiddetin 2 milyon suriyeliyi olumsuz etkilediği belirtiliyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;