Libya'da İç Savaş

Muhalifler Sirte yolunda

Başkent Trablus'un ardından muhaliflerin yeni hedefi halen aranan Muammer Kaddafi'nin doğup büyüdüğü Sirte kenti.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Yeni hedef Sirte

Kaddafi'nin başına ödül

Çatışmalar sürüyor

başkent trablus'ta kontrolü büyük ölçüde ele geçiren muhaliflerin yeni hedefi muammer kaddafi'nin memleketi sirte ve güneydeki sebha kentleri. 

isyancı güçlerin, sirte'ye giden yolda bin kadar kaddafi yanlısıyla çatıştığı ve bölgeye ek güçler sevk edildiği bildirildi. sirte'ye ilerlemeye çalışan silahlı muhaliflerin, bin cevad  dolaylarında sert bir direnişle karşılaştıkları öğrenildi.
 
muhalif güçlerin doğu cephesi komutanı fevzi bukatif afp muhabirine yaptığı açıklamada, "kaddafi'ye bağlı kuvvetler hala savaşıyor. doğrusu bu durum bizi şaşırttı, çünkü trablus'un düşmesinden sonra teslim olacaklarını düşünüyorduk' dedi. afp haberinde ayrıca,  sirte'ye doğru ilerleyen muhaliflerin ingiliz ve fransız istihbarat subaylarıyla birlikte çalıştıklarını kaydetti.. 

sirte ve sebha kentleri halen kaddafi'ye yandaşlarının kontrolünde tutuluyor. .

kaddafi her yerde aranıyor

dün libya ulusal geçiş konseyi başkanı mustafa abdülcelil’in kaddafi’nin başına ödül konduğunu açıklamasının ardından libya liderini arama çalışmalarını sıklaştıran isyancıların bu çabası şu ana kadar sonuçsuz kaldı.

69 yaşındaki muammer kaddafi’yi ölü ya da diri teslim edene 1.7 milyon dolar ödül verileceği ve paranın libyalı işadamları tarafından karşılacanağı kaydedildi. kaddafi'yi teslim eden, yargılamadan muhaf tutulacak. 

kaddafi ve yakınlarının peşinde olan bir grup silahlı isyancı dün kent merkezinde bulunan corintia otel’in çevresini kuşattı. türk ve yabancı gazetecilerin kaldığı otelin katlarına yönelen isyancılar, kaddafi’nin oğlu saadi kaddafi'yi aradıklarını söylediler. muammer kaddafi'ye ait olduğu sanılan iki adet tablo ve libya bayraklarını alan silahlı grup kaddafi'nin oğlunu bulamadan otelden ayrıldı.

al jazeera muhabirinin görüştüğü silahlı isyancılardan şuayip nefati, “her yerde kaddafi’yi arıyoruz, onu mutlaka bulmalıyız” dedi.

kamuflajlı kıyafeti ve roket atarlı silahıyla trablus sokaklarında dolaşan 19 yaşındaki abdülaziz safiya ise kaddafi’nin karargahında gizli yeraltı sığınaklarından birinde saklandığına inandığını söyledi. genç isyancı,“bize lağım faresi diyen o değil miydi? şimdi kendisi yeraltında” diye konuştu.  

ingiliz komandolar kaddafi'nin peşinde

özel eğitimli, ingiliz sas komandolarının libya'da muammer kaddafi'nin peşinde olduğu bildirildi. sky televizyonu'un haberinde, komandolar muhaliflerin muammer kaddafi'yi arama çalışmalarına katıldığı ifade edildi.

ingiliz daily telegraph gazetesi de haberi bugün manşetine taşıyarak, savunma kaynaklarının sas komandolarının birkaç haftadır libya'da bulunduğunu doğruladığını, trablus'a girilmesinde komandoların önemli rol oynadıklarını bildirdi.
 
ingiltere başbakanı david cameron'ın talimatıyla görevlendirilen komandoların sivil kıyafetli olduklarına dikkati çeken gazete, komandoların ayrıca muhaliflerle aynı silahları taşıdıklarını kaydetti.
 
sarayındaki tünellerden kaçtığı tahmin edilen kaddafi son olarak dün sabah yerel bir televizyon kanalından halka seslenmiş ve herkesi isyancılara karşı savaşmaya çağırmıştı.
 
libya'yı 42 yıldır yöneten muammer kaddafi'yle ilgili soru işaretleri devam ederken son olarak arap birliği de ulusal geçiş konseyi'ni resmen tanıdı. açıklamayı yapan arap birliği genel sekreteri nebil el arabi, birlik'in libyalı muhaliflerin oluşturduğu libya ulusal geçiş konseyi'ni, libya halkının meşru temsilcisi olarak tanıdığını ifade etti. 

muhalifler direnişle karşılaşıyor

başkentin büyük bölümü muhaliflerin elinde olmasına rağmen dün belirli noktalarda yoğunlaşan çatışmalar bu sabah da devam etti. al jazeera’nin görüştüğü trablus sakinleri, sürekli çatışma ve silah sesi duyduklarını, keskin nişancı korkusundan sokağa çıkamadıklarını söyledi.

muhaliflerin sözcüsü abdülselim ebu zakok da, libya genelkurmay başkanı'na ait çiftlikte ağır çatışmalar yaşandığını belirtti. el arabiya televizyonu'nun yayınına katılan zakok, başkent trablus'taki çiftlikte şiddetli çatışmalar yaşandığını söyledi. sözcü detaylı bilgi vermezken, genelkurmay başkanı'nın da çatışma esnasında çiftlikte bulunduğunu bildirdi.

trablusta bir hastaneye, libya lideri muammer kaddafi'nin karargahında kaddafi birlikleri tarafından infaz edildiği sanılan 17 sivilin cesedinin getirildiği iddia edildi.  

uluslararası tıp birliği'nin ingiliz çalışanı kirsty campbell, hastaneye kamyonla 17 cesedin getirildiğini belirterek, cesetlerin, libyalı muhalifler tarafından babül aziziye karargahında bulunduğunu söyledi. campbell, cesetlerdeki yaralardan bu kişilerin infaz edildiklerinin sanıldığını kaydetti. 

bab-el sarayı çevresi trablusta en şiddetli çatışmarın yaşandığı bölgelerden [reuters]

mahsur kalan gazeteciler serbest

başkent trablus'ta rixos otel'de kalan ve libya lideri muammer kaddafi'ye bağlı birlikler tarafından beş gündür otelden çıkmalarına izin verilmeyen yabancı gazeteciler dün serbest bırakıldı.  

uluslararası kızılhaç örgütünün devreye girmesiyle serbest kalan 35 gazeteci iki gündür çevresinde yoğun çatışmaların yaşandığı otelden ayrıldı. 
 
sürekli silah sesleri duyfuklarını ifade eden gazetecilerden fox televizyonu muhabiri paul ruberchick, "çıkmamıza izin vermediler, bunun bizim güvenliğimiz için olduğunu söylediler" diye konuştu.
 
gazeteciler tutsak oldukları için trablus sokaklarında yaşananlarla ilgili haber yapmadılar, ancak pazar gecesi isyancılar tarafından yakalandığı öne sürülen kaddafi'nin oğlu seyfül islam kaddafi'nin aslında rixos otel'de olduğunu dünyaya ilk duyuran muhabirler oldular.
 
bu arada dün kaçırılan 4 italyan gazetecinin de serbest bırakıldığı bildirildi.
 
corriere della sera gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde, dün zaviye yakınında kaçırılan biri kadın 4 italyan gazetecinin, serbest bırakıldığı belirtildi. italyan gazetecilerden ikisinin, corriere della sera, diğer ikisinin de la stampa ve avvenire gazeteleri için çalıştıkları biliniyor.
 
italya dışişleri bakanlığı, dün italyan gazetecilerin, trablus ile zaviye arasındaki otoyolda muhtemelen libya lideri muammer kaddafi'ye bağlı kişiler tarafından kaçırıldığını açıklamıştı. 
 
avvenire gazetesinin roma bürosundan yapılan açıklamada da muhabirleri claudio monici'nin gazetenin milano'daki merkezini arayarak, kendilerinin iyi olduğunu ve bir eve götürüldüklerini söylediği kaydedilmişti.
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;