Ortadoğu
Muhalifler 'yazılı garanti' vermiyor
İsyancılar, barış planının 10 Nisan'da hayata geçmesi için Annan'dan güvence talep eden Esad yönetimine karşı çıktı.
Haberin Öne Çıkanları
El Esad: Plana sadığız
'Rejim değil suç çetesi'
Şam'dan yeni şartlar

suriye'de bir yılı aşkın süredir devlet başkanı beşar esad rejimine karşı ayaklanmayı sürdüren muhalifler, bm ve arap ligi özel temsilcisi kofi annan'ın altı maddelik barış planını uygulamak için yazılı güvence isteyen şam yönetiminin taleplerini reddetti.
suriye dışişleri bakanlığı, pazar günü yayımladığı bildiride, hükümet güçlerinin protestocuların merkezlerini 'yazılı garanti almadıkları sürece' terk etmeyeceklerini açıklamıştı. muhalefetin de askerlerini çekmesi gerektiği ifade edilen bildiride, "suriye kasabalardan kuvvetlerini 10 nisan’a kadar çekecek demek yanlış, çünkü kofi annan henüz muhaliflerin silah bırakacağına dair yazılı garanti sunmadı" ifadeleri kullanılmıştı.
metinde, "annan, katar, suudi arabistan ve türkiye’den terörsit gruplara desteklerini çekeceğine dair yazılı garanti getirmedi" denilmişti.
beşar esad ve annan’ın şam’da yaptıkları görüşme sırasında, annan’ın misyonunun suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olduğu yönünde söz verdiği belirtilen açıklamada "annan, şiddeti durdurmak için çalışacağını, silahlı grupları silahsızlandıracağını söylemişti, muhaliflerle diyalog ortamı kurulacağı sözünü vermişti, suriye bu prensiple suriye annan’ın altı maddeli planını kabul etti" denildi.
esad'ın zamanı azalıyor
bm güvenlik konseyi, perşembe günü esad’ın rejim birliklerinin kasabalardan çekilmesini öngören planı uygulaması için son tarihin 10 nisan olduğunu resmen ilan etmişti. ancak şam, anlaşma yapıldıktan sonra ‘terörsit saldırıların’ arttığını belirtiyor.
uluslararası toplumun suriye barış planının takvime bağlanması konusunda da annan’dan yanıt gelmişti. annan esad ile temasları sonucu planın en geç 10 nisan’a kadar uygulanacağını bildirmişti.
9 bin ölü
bunun karşılığında suriyeli yetkililer, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az iki binden fazla polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda bm’ye göre şu ana kadar en az 9 bin kişi öldü. muhalif gruplar ise, bu sayının daha yüksek olduğunu iddia ediyor.
bm, arap birliği, ab ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve görevi bırakması çağrısında bulunmuştu. suriye rejimi reform çağrıları karşısında, şubat ayında yeni anayasa için referandum düzenlemiş ve 7 mayıs’ta da genel seçimlere gitme kararı almıştı.
Yorumlar