Ortadoğu

Muhaliflerden 'üs operasyonu'

Suriye'de rejim karşıtları, ülkenin kuzeybatısındaki Taftanaz Üssü'ne saldırdıklarını, bölgede şiddetli çatışmaların sürdüğünü duyurdu.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Destek kuvvet gitti

'Ağır bombardıman var'

Davutoğlu-Seyda görüşmesi

Üste, muhaliflere karşı yürütülen operasyonlarda kullanılan çok sayıda jet ve helikopter bulunuyor. [Reuters]

rejim karşıtı isyanın bir buçuk yıldan uzun süredir sürdüğü suriye'de muhalifler, ülkenin kuzeybatısında yer alan taftanaz hava üssü'ne saldırdıklarını açıkladı. 

muhaliflerin oluşturduğu suriye genel devrim konseyi'nden cumartesi günü yapılan açıklamada, hava üssünü 'özgürleştirmek’ amacıyla bir operasyon başlatıldığı,  bölgede yoğun çatışmaların devam ettiği belirtildi. 

türkiye sınırındaki reyhanlı’dan bildiren al jazeera muhabiri andrew simmons, rejim kuvvetlerinin üssü korumak için ek kuvvetlerden oluşan bir konvoyu bölgeye gönderdiğini aktardı.

üste, muhaliflere karşı yürütülen operasyonlarda kullanılan çok sayıda jet ve helikopter bulunuyor.

muhaliflerin oluşturduğu ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi ise idlib bölgesindeki havaalanının yakınında şiddetli çatışmaların yaşandığını bildirdi. gözlemevi ayrıca isyancıların, şam’ın kuzeydoğusundaki duma mahallesinde bir karakol, belediye binası ve hastaneden oluşan üç kritik noktayı ele geçirdiğini kaydetti.

hava saldırıları devam ediyor

öte yandan, suriye'de ordu birlikleri de hava saldırılarını sürdürüyor. muhalifler, savaş uçaklarının ülkenin kuzeyinde gerçekleştirdikleri son saldırılarda 70 kişinin öldüğünü duyurdu.

muhaliflerin oluşturduğu ingiltere merkezli yerel koordinasyon komiteleri, cuma günkü son saldırıların, idlib eyaletinin harem kasabasında düzenlendiğini bildirdi.

muaz el şami adlı bir aktivist de fransız haber ajansı afp'ye yaptığı açıklamada, suriye ordusunun başkent şam'ın kenar mahallelerinden doğu guta'da da saldırılarını yoğunlaştırdığını söyledi. şami, suriye devlet başkan beşşar esed'e bağlı birliklerin bölgedeki kara operasyonlarının başarısız olması ve doğu guta'nın ele gerçirilememesi üzerine, havadan ağır bombardımana başladıklarını belirtti.

suriye'de devlet medyası ise 'teröristlerin bölgeden temizlendiğini' bildirdi.

şam'da ordu birlikleriyle muhalifler arasındaki çatışmalar sürerken, muhalifler kentin kenar mahallelerinden duma'da düzenlenen hava saldırılarında da yedi kişinin öldüğünü duyurdu.

muhaliflere göre, cuma günü ordu birliklerinin muhaliflere yönelik düzenlediği hava destekli operasyonlarda toplam ölü sayısı, 25'i çocuk, beşi kadın olmak üzere 165. 

ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi, deyr ez zor'da 36, başkent şam ve banliyölerinde 30, halep'te 23, hums'ta 13, dera'da altı ve hama kentinde bir kişinin öldüğünü duyurdu.

seyda'dan clinton'a yanıt

bu arada suriye ulusal konseyi başkanı abdülbasit seyda, abd dışişleri bakanı hillary clinton’un konseye yönelik eleştirilerine yanıt verdi.

clinton’un konseyin muhalifleri yeterince temsil edemediğine dair sözlerinin yanlış olduğunu belirten seyda, ‘ulusal meclis içinde bulunan gruplar belli. genç gruplar, devrime katılan insanlar var. meclis'te yer alan insanların nereden geldiği belli" ifadelerini kullandı.

suriyeli muhaliflerin pazar günü katar’ın başkenti doha’da yapacağı toplantı öncesinde türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, suriye ulusal konseyi (suk) başkanı abdülbasit seyda ile istanbul'da görüşmüştü. hürriyet gazetesinin haberine göre, davutoğlu seyda ile cuma günü öğle yemeğinde bir araya geldi.

yemekte, abd’nin suriyeli muhaliflerle ilgili olarak başlatacağı yeni süreç ayrıntılı şekilde ele alınırken, davutoğlu suk’un daha kapsayıcı bir politika izlemesi gerektiğinin altını çizmişti.

davutoğlu ayrıca türkiye’nin suriyeli muhalif güçlere insani yardımı devam ettireceği yolunda güvence vermişti.

seyda da, türkiye dışında uluslararası kamuoyundan destek alamamaktan şikayetçi olmuştu. seyda ayrıca türkiye’deki kamplarda yaşayan çocuklar için arapça bilen öğretmenler ile sağlık sorunlarının çözümü için arapça bilen doktorlar görevlendirilmesini istemişti.

muhaliflere göre, suriye'de mart 2011'de başlayan beşşar esed karşıtı ayaklanmalarda ve ardından rejim ile isyancılar arasında çıkan çatışmalarda şu ana kadar 33 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;