Ortadoğu
Muhaliflerin toplantısı ertelendi
Suriyeli rejim karşıtlarının geçici hükümeti belirlemeyi planladığı İstanbul toplantısı, 'dış baskılar' nedeniyle ileri bir tarihe alındı.
Haberin Öne Çıkanları
20 Mart'a ertelendi
Hicab aday değil
İbrahimi: Müdahale olmayacak

suriyeli muhaliflerin çatı örgütlenmesi suriye muhalif ve devrimci güçler koalisyonu (smdk), geçici bir hükümet oluşturmak ve geçici başbakanı seçmek için istanbul’da yapmayı planladığı toplantıyı erteledi.
12 mart’ta yapılması planlanan toplantı, dış güçlerden gelen baskı nedeniyle 20 mart’a alındı. ancak bu tarihe kadar grup içindeki sorunların çözülmemesi halinde, toplantının tekrar ertelenmesi gündeme gelebilir.
al jazeera’ye konuşan bazı kaynaklar, smdk içindeki bazı üyelerin dış güçlerin baskılarından rahatsız olduğunu belirterek, grup içinde uzlaşma sağlanmadan geçici hükümet ve başbakanın belirlenmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
diğer taraftan, devlet başkanı beşar esad rejiminden kopan en üst düzey yetkili konumundaki eski başbakan riyad hicab, muhaliflerin kuracağı hükümete yönelik başbakan adaylığını geri çekti. smdk’nın lideri ahmed muaz hatib, şu anda başbakanlık için en güçlü aday olarak görülüyor.
hicab, geçici hükümette görev almama kararını hatib'e bildirdiğini açıklasa da bunun nedeni konusunda bilgi vermedi.
siyasi arenada bu gelişmeler yaşanırken, suriyeli silahlı muhalifler de esad rejimine bağlı birliklerle ülkenin farklı bölgelerinde çatışmaya devam ediyor. aktivistlerin açıklamalarına göre çatışmalar, başkent şam, ülkenin kuzeyindeki halep ve türkiye sınırına yakın rakka kentlerinde yoğunlaşıyor. aktivistler ayrıca, yaklaşık bir yıl önce de şiddetli çatışmalara sahne olan hums’un bab-ı amr bölgesine ‘sürpriz bir saldırı’ gerçekleştirildiğini duyurdu.
ibrahimi: müdahale olmayacak
birleşmiş milletler (bm) ve arap ligi suriye özel temsilcisi lahdar ibrahimi ise, suriye'ye uluslararası müdahale olmayacağını ve çözüm için tarafların uzlaşması gerektiğini söyledi.
al jazeera’nin ingilizce televizyon kanalına bir mülakat veren ibrahimi, uluslararası askeri müdaheleye prensip olarak karşı olmadığını belirtse de, “bu, suriye'de kesinlikle olumsuz şekilde karşılanacaktır. hiç mantıklı ve gerekli değil. suriyelileri bunun olacağına inandırmak da onlara haksızlık olur” şeklinde konuştu.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. bm, suriye’deki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının, rejim güçleri dahil olmak üzere yaklaşık 70 bin olduğu tahmininde bulunuyor. bm yetkilileri, olaylarda 2011 yılının yaz aylarında ayda ortalama bin civarında kişinin öldüğünü, 2012 yazında ise aynı verinin beş bin civarında seyrettiğinin düşünüldüğünü belirtiyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar