Anayasa taslağının yarattığı farklar
mısır’da bir aydan fazladır devam eden siyasi tartışmalar ve muhalefetin büyük tepkisine neden olan anayasa taslağının onaylanmasının ardından, cumhurbaşkanı muhammed mursi ilk kez kamuoyuna hitap ederek ulusal diyalog çağrısında bulundu.
devlet televizyonu’na çıkan mursi, geçmişte bazı hatalar yapıldığını kabul ederek, "ülkeyi zarara uğratacak hiçbir karar almadım. iktidar aşığı değilim. tüm istediğim ülkemin kalkınması ve beraberce yeni sürece geçmek" ifadesini kullandı.
tansiyonun düşürülmesini isteyen mursi, bazı kabine değişikliklerinin yapılacağını ve kötüye giden ekonomiyi düzlüğe çıkarmak için gerekli adımların atılacağını belirtti. mursi kabine değişiklikleri için başbakan hişam kandil'i görevlendirdiğini duyurdu.
tüm siyasi partilerin yol haritasını tamamlamak için ulusal diyalog toplantılarına katılmasını isteyen mursi, "vatanımız için çabalarımızı birleştirmemiz gerek. diyalogla önümüzdeki süreçte uyum içerisinde olmak için çalışıyoruz" dedi.
mısır’da geçtğimiz haftalarda düzenlenen iki turlu halk oylamasından anayasa taslağın
yüzde 63,8 oy oranıyla kabul edilmişti. mısır'da sürecin parlamento seçimleri ile devam etmesi bekleniyor. zira anayasanın yürürlüğe girmesinin ardından ülkede 60 gün içinde genel seçimlere gidilmesi gerekiyor.
anayasa’nın yürürlüğe girmesiyle geçici olarak mursi'de olan yasama yetkisi, ilk olarak parlamentonun üst kanadı olan şura meclisi'ne, seçimlerden sonra ise alt kanada devredilecek.
eylemler bitti
bu arada başkent kahire’deki anayasa mahkemesi önünde 24 gündür devam eden eylemler sona erdi. anayasa mahkemesi, gergin geçen referandum sürecinde yeni anayasaya destek veren grupların gösterilerine sahne olmuş, bazı göstericiler bina çevresinde çadır kurarak eyleme devam etmişti.
göstericiler, yeni anayasa taslağının onaylamasının ardından eylemlerine son vereceklerini açıklamıştı.
mursi, ülkedeki mevcut hassas güvenlik durumunu gerekçe göstererek, referandum tamamlanana kadar orduya sivilleri tutuklama yetkisi vermişti.
eski rejimin şubat 2010'da yıkılması sonrası seçimler başa gelen ilk cumhurbaşkanı konumunda olan mursi, haziran ayında göreve gelmişti. 22 kasım'da devlet kurumlarının denetimini aşacak bir şekilde yetkilerini genişletmeye çalışmasıyla ülkede zaten var olan kutuplaşma daha da yoğunlaşmış, taslak anayasaya ilişkin görüş ayrılıklarıyla birlikte ise tansiyon had safhaya çıkmıştı. mursi, yetkilerini arttırmaya yönelik girişimini tepkiler üzerine geri çekmişti.
Yorumlar