Ortadoğu
Mursi Suriye'yi eleştirdi
Bağlantısızlar Zirvesi'nde konuşan Mısır Cumhurbaşkanı, 'baskıcı yönetime' karşı halka desteğin 'ahlaki zorunluluk' olduğunu söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
Salonu terkettiler
İran rahatsız
Hamaney'den tepki

mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi, çatışmaların devam ettiği suriye’de rejime karşı halkın yanında olduklarını belirtti.
iran’ın başkenti tahran’da yapılan bağlantısızlar hareketi zirvesi’nde konuşan mursi, “baskıcı rejime karşı mücadele veren suriye halkıyla dayanışma, bizim için ahlaki bir görev olduğu kadar siyasi ve stratejik bir gerekliliktir” dedi. suriye’de özgürlük ve adalet arayanların yanında olmaları gerektiğini kaydeden mursi, net bir siyasi vizyonla halkın talep ettiği demokratik sisteme geçişe destek verilmesinin şart olduğunu söyledi.
mursi’nin sözleri, zirvenin yapıldığı salondaki suriye heyetinin toplantıyı terketmesine neden oldu.
suriye dışişleri bakanı velid muallim, mursi’nin sözlerinin suriye’deki şiddet olaylarının ‘kışkırtmaya’ yönelik olduğunu belirtti.
zirveyi takip eden al jazeera muhabiri imran khan, mursi’nin sözlerinin, suriye yönetimine destek veren iran'da da rahatsızlık uyandırdığını aktardı.
hamaney batı'ya çattı
öte ayndan zirvede konuşan iran'ın dini lideri ayetullah ali hamaney de, dünyanın birkaç batı ülkesinin diktatörlüğü altında yönetilmemesi gerektiğini kaydetti.
bm güvenlik konseyi'nin adil olmayan ve tamamen anti-demokratik bir yapı ve mekanizmaya sahip olduğunu belirten hamaney, bu sistemin açıkça ‘diktatörlük’ olduğunu kaydetti.
iran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili de konuşan hamaney, nükleer silahlara sahip ülkelerin bu silahları, uluslararası siyasetteki konumlarını sürdürmenin aracı olarak gördüğüne dikkati çekti.
iran'ın nükleer silahlara karşı olduğuna vurgu yapan hamaney, "iran islam cumhuriyeti, nükleer, kimyasal ve benzeri silahların kullanılmasını büyük ve bağışlanmaz günah olarak görüyor. biz orta doğu'nun nükleer silahlardan arındırılmasını önerdik ve buna hala bağlıyız" diye konuştu.
'her ülkenin hakkı'
nükleer enerjiden yararlanmanın uluslararası yasalar gereği her ülkenin hakkı olduğunu ve bu haktan vazgeçmeyeceklerini ifade eden hamaney, nükleer silahlara sahip ülkelerin bu teknolojiyi kendi tekellerinde tutmak istediklerini söyledi.
bağlantısızlar hareketi zirvesi'ne katılan 7 bin 500 delege, ağırlıklı olarak, dünyanın nükleer silahlardan arındırılması, terörizmle mücadele, filistin sorunu, suriye'deki olaylar, israil'in nükleer silahlarının oluşturduğu tehdit, küresel mali kriz, bm'de yapısal değişikliklere gidilmesi gibi konuları ele alıyor.
sonuç bildirisinde filistin ve suriye ile ilgili çalışma grubu oluşturulması kararı ile filistin topraklarındaki israil işgali başta olmak üzere her türlü işgal ve yabancı müdahaleleri kınayan ifadelerin yer alması bekleniyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar