Mısır'da darbe dönemi

Mursi yandaşları meydanlarda

Mısır'da Cumhurbaşkanı'nın devrilmesine neden olan askeri darbeyi protesto eden Müslüman Kardeşler destekçileri, Adeviye meydanında toplanıyor.

Konular: Afrika, Mısır
İlk ulusa sesleniş konuşmasını yapan geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, kaosa izin vermeyeceğini söyledi. [AFP]

mısır'da müslüman kardeşlerin meydanlara davet ettiği binlerce kişi başkentte başta nasr kenti mahallesindeki adeviye meydanı olmak üzere 10'dan fazla yerde toplanıyor. müslüman kardeşler destekçileri iki hafta önce ordu tarafından görevden alınan cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin yeniden göreve gelmesini istiyor.  

öte yandan tahrir meydanı ve cumhurbaşkanlığı sarayı önünde ise mursi karşıtı muhalifler nöbet tutuyor. muhaliflerin haftalarca süren protesto gösterileri ordunun yönetime müdahalesiyle sonuçlanmıştı.

mısır'ın demokratik seçimle iktidara gelen ilk cumhurbaşkanı muhammed mursi, 3 temmuz’da ordu tarafından görevden alınmıştı. müslüman kardeşler o tarihten beri birden çok kentte protesto gösterileri düzenliyor.  

'kaosa izin yok'

ordu tarafından geçici cumhurbaşklanı olarak atanan adli mansur perşembe günü ilk kez ulusa sesleniş konuşması yaptı. mansur, bazı grupların mısır’ı kaosa sürüklemek istediğini söyledi ve ülkenin güvenliği ile istikrarını koruyacağını aktardı.

ordu ise cuma günü yapılacak kitlesel gösteriler öncesinde göstericilere gözdağı verdi. açıklamada “her kim ki barışçıl gösterilerden şiddete kayarsa hayatını tehlikeye atmış olur” dedi. 

'diyalog kurabiliriz'

müslüman kardeşler 3 temmuz'da yapılan ordu müdahalesinin ardından ilk kez muhaliflerle görüşebileceklerinin sinyalini verdi. müslüman kardeşler yetkililerinden cihad haddad, reuters haber ajansına yaptığı açıklamada mısır'daki siyasi krizin çözümü için ab arabuluculuğunda muhalifler ile bir araya gelinebileceğini sinyalini verdi.

haddad, çarşamba günü mısır'ı ziyaret ederek müslüman krdeşler yetkilileri ve muhaliflerle ayrı ayrı görüşen ab dışilişkiler yüksek temsilcisi catherine ashton'a bu konuda bir öneri sunduklarını söyledi. 

henüz olgunlaşmaayn önerinin diyalog için yol açacak bir çerçeve niteliğinde olduğunu belirten haddad, müslüman krdeşler'in muhammed mursi'nin göreve geri dönmesi şartından vazgeçmeyeceğini de kaydetti.

birinci yıldönümünde darbe

mısır'da mursi’nin göreve gelişinin birinci yıldönümünde istifası için sokağa dökülen muhalifler ve müslüman kardeşler arasındaki çatışmaların birinci haftasında, ordu yönetime el koymuştu.

mursi'ye siyasi uzlaşı için 48 saat süre veren genelkurmay başkanı abdulfettah sisi, sürenin dolmasının ardından televizyon ekranlarından darbeyi ilan etmişti.

sisi'nin darbeyi duyurduğu anda yanında muhalif siyasetçiler ve çok sayıda dini lider de vardı.

ülkede anayasa askıya alındı, dokuz ay içinde yapılacak seçimlere kadar teknokrat hükümeti mısır'ı yönetecek.

ocak 2011'de ülkeyi 30 yıl demir yumrukla yöneten hüsnü mübarek'i iktidardan indiren mısırlılar, şimdi askeri darbe sonrası yeni bir siyasi belirsizlikle karşı karşıya. mursi döneminde kutuplaşmanın arttığı ülkeyi, sancılı bir gelecek bekliyor.

muhammed mursi, mübarek’in koltuğunu bırakmasının ardından ilk demokratik seçimle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.

mursi, ülke ekonomisini yoluna koyamadığı için ve islamcıları güçlendirdiği için eleştirilerin hedefindeydi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;