Mısır Seçimleri

Müslüman Kardeşler'den uyarı

Mısır'ın en güçlü siyasi grubu, Anayasa Mahkemesi kararlarının 'ülkeyi tehlikeli günlere götürebileceğini ve devrimin kazanımlarını ortadan kaldırabileceğini' belirtti.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Şefik memnun

Clinton'da çağrı

'Anayasaya aykırı'

Müslüman Kardeşler'in cumhurbaşkanı adayı Mursi, 'canı pahasına da olsa' Mısır halkına hizmet edeceğini söyledi. [Reuters]

mısır’da müslüman kardeşler grubu, anayasa mahkemesi’nin meclisin alt kanadını feshetmeye ve mübarek döneminin simge isimlerinden ahmed şefik’in adaylığının önünün açılması yönündeki kararını eleştirdi.

gruptan yapılan açıklamada, söz konusu kararların ülkede geçtiğimiz yıl gerçekleşen devrimin kazanımlarını ortadan kaldıracağı uyarısı yapılırken, mübarek döneminden çok daha tehlikeli bir durumun ortaya çıkabileceği de vugulandı.

açıklamada, mübarek’in devrilmesinden bu yana sağlanan ‘ilerlemenin bu kararlarla yok edileceği’ kaydedildi.

cumhurbaşkanlığı yarışında müslüman kardeşler’in adayı olan muhammed mursi ise, 'hayatı pahasına da olsa mısır halkına hizmet edeceğini' açıkladı.

anayasa mahkemesi'nin açıkladığı kararların ardından konuşan mursi, "”tüm mısır halkını önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde sandıklara gelmeye davet ediyorum. seçim'de yapılacak herhangi bir hile, halkın tekrardan sokaklara dökülerek 25 ocak devrimi'nin hedeflerini gerçekleştirmesini sağlayacaktır” dedi.

mursi, mahkemenin, mübarek döneminin son başbakanı ahmed şefik'in cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna katılması yönünde karar vermesini de eleştirdi. mısır halkının, eski rejimin destekçilerinin siyaset sahnesine geri dönme çabalarına karşı olduğunu belirten mursi, ‘halkın reddetmesinin, yasal retten çok daha güçlü olduğuna’ inandığını söyledi.

ahmed şefik ise, karardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, mahkeme kararına saygılı olunmasını istedi.

şefik geçtiğimiz haftalarda yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu ikinci sırada tamamlayarak, ikinci turda müslüman kardeşler hareketi tarafından kurulan hürriyet ve adalet partisi’nin lideri muhammed mursi ile yarışmaya hak kazanmıştı.

clinton: geri adım olmaz

bu arada abd dışişleri bakanı hillary clinton da mahkeme kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu. düzenlediği basın toplantısında konuşan clinton, ''mısır halkının çağrısını yaptığı demokratik değişimden geri adım olamaz'' ifadesini kullandı.

kendi geleceklerini belirlemenin mısır halkının elinde olduğunu ve hafta sonu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de barışçıl, adil ve özgür bir atmosferde geçmesini beklediklerini ifade eden clinton, yüksek askeri konsey'in mısır halkına verdiği taahhütler doğrultusunda, iktidarın demokratik yoldan seçilmiş bir sivil hükümete tam devrini görmeyi beklediklerini belirtti.

mısır anayasa mahkemesi, perşembe günü açıkladığı kararında ülkede ocak ayında yapılan genel seçimlerde anayasanın ihlal edildiğine ve parlamentonun alt kanadı olan halk meclisi’ndekilerin üçte birinin milletvekilliklerinin meşru olmadığına hükmetmişti.

mahkeme kararını, halk meclisi seçimlerinde, siyasi partilerin yarışında nisbi temsil sisteminin, bağımsız adaylar arasındaki yarışta ise çoğunluk sisteminin uygulanmasının anayasaya aykırı olmasına dayandırıyor.

yasama yetkisi düşebilir

askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, bu kararla iktidarı elinde bulunduran yüksek askeri konsey seçimler yenilenene dek yasama yetkisini geri alacak.

mısır anayasa mahkemesi ayrıca, eski lider hüsnü mübarek’in son başbakanı ahmed şefik’in, ülkede 16 ve 17 haziran’da ikinci turu yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışabileceğine hükmetti.

mahkeme şefik hakkındaki dosyayı, önceki rejime hizmet etmiş olan isimleri siyasetten uzaklaştırmayı öngören ve islamcı milletvekillerinin ağırlıkta olduğu yeni parlamento tarafından çıkarılan 'siyasi tecrit' yasasına dayanarak açmıştı. davayı karara bağlayan mahkeme ise yasanın anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

bazı hukukçulara göre halk meclisi'nin feshi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu da erteleyebilir.

mısır siyasetinin önemli isimlerinden, bir dönem adı cumhurbaşkanlığı için de geçen muhammed el baradey de, 'ortada anayasa ve parlamento yokken' cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılamayacağını söyledi. baradey, başkanlık konseyi oluşturulması veya geçici bir cumhurbaşkanı seçilmesi çağrısı yaptı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;