Dünya
Myanmar'da tahliyeler başladı
Altı binden fazla mahkumun affedildiği ülkede, 45 yıl ceza alan ünlü komedyen de hapisten çıktı. Rahip Şin Gambira da özgürlüğüne kavuşan isimler arasında.
Haberin Öne Çıkanları
Af çağrısı yanıt buldu
6359 mahkum serbest
Ünlü komedyen de özgür

güneydoğu asya ülkesi myanmar'da 6 bin 359 mahkumun affedildiğini devlet televizyonu ve radyosu duyurdu.
ordunun desteklediği seçilmiş hükümet tarafından atanan ulusal insan hakları komisyonu, salı günü yeni devlet başkanı thein sein'den siyasi mahkumları serbest bırakmasını istedi.
komisyon başkanı win mra'ın, ülkedeki resmi yayın organı üç gazetede thein sein'e seslenen açık mektubu yayınlandı.
resmi yayın organlarında yer alan ve sein'den yüceliğini göstermesini isteyen mektuptan birkaç saat sonra, beklenen haber geldi. devlet başkanı thein sein'in, 6 bin 359 mahkumu affettiği devlet televizyonu ve radyosundan ilan edildi.

2007'deki gösterilerde öncü bir rol oynayan rahip şin gambira da özgürlüğüne kavuşan isimler arasında.
ülkede çarşamba öğle saatlerinden sonra serbest bırakılan siyasi tutukluların sayısı 120'yi buldu. açıklamayı, nobel barış ödülü sahibi aung san suu kyi'nin partisi demokrasi için ulusal birlik'in sözcüsü nyan vin yaptı.
ülkede çarşamba öğle saatlerinden sonra serbest bırakılan siyasi tutukluların sayısı 120'yi buldu. açıklamayı, nobel barış ödülü sahibi aung san suu kyi'nin partisi demokrasi için ulusal birlik'in sözcüsü nyan vin yaptı.
zarganar, üç yıl önce iktidardaki askeri cuntayı 140 binden fazla kişinin ölümüne yol açan nergis kasırgası sırasında önlem almakta gecikmekle eleştirdiği için tutuklanmıştı.
ülkenin ünlü komedyenleri arasında yer alan budist rahip zarganar, 45 yıl cezaya çarptırılmıştı. cunta yönetimi, zargnaar'ı hapse gönderen kararı ülkedeki tüm elektronik haberleşmeyi düzenleyen 'elektronik kanunu'na dayandırmıştı.
gazeteciler, rahipler, aktivistler hapiste
hapishanelerde tutulan iki bine yakın siyasi mahkum arasında gazeteciler, demokrasi aktivistleri, hükümet karşıtları, 2007'deki muhalif gösterilere katılan budist rahipler ve özerklik isteyen azınlıklar var. amerika birleşik devletleri (abd) dışişleri bakanı hillary clinton, pazartesi günü yaptığı açıklamada, siyasi mahkumlar konusunda somut bir adım atılırsa hamlenin yanıtsız kalmayacağını belirtmişti. batılı ülkeler myanmar'a yaptırım uyguluyor ve yaptırım nedenlerinden biri de siyasi mahkumlardı.
mart ayında iktidara gelen yeni hükümet, cunta döneminin politikalarını değiştirme sözünü vermişti. yönetim, akademisyenler ve eski bürokratlardan oluşan ulusal insan hakları komisyonu kurmuş ve muhalif lider aung san suu kyi'nin ev hapsini bitirmişti.
20 yıl sonra ilk kez 2010'da sandık başına giden myanmarlılar, ordunun desteklediği sivilleri işbaşına getirmişti.
kaynak: ajanslar
kaynak: ajanslar
Yorumlar