Mısır'da darbe dönemi
Namazın ardından seçim protestosu
Mısır’da darbe karşıtları, cuma namazından sonra ülkenin çeşitli kentlerinde gösteri düzenlendi. Toplanan kalabalık, darbe lideri Sisi'nin kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimlerini de protesto etti.

darbe karşıtları, minya, beni suveyf, süveyş, ismailiye, iskenderiye, şarkıyye, dimyat ve port said'de düzenledikleri gösterilerde cumhurbaşkanlığı seçimlerini 'yasa dışı ve geçersiz' olarak nitelendirdi.
darbeyi ret ve meşruiyete destek için ulusal ittifak, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının 'askeri darbenin yıkılışının başlangıcı' olacağını vurguladı. ittifak, ‘zafere doğru ilerleyelim’ sloganı altında mısır genelinde ‘devrim haftası’ için çağrıda bulundu.
ittifak, perşambe akşamı ‘2014 yılında devrimin üçüncü dalgası’ başlığı altında yayınladığı bildiride mısırlılara ‘eşsiz bir boykot’ gerçekleştirebildiklerinden dolayı teşekkür etti. ittifak, darbe yönetiminin seçimlerde az katılımdan dolayı ‘boş sandıklar mücadelesinde’ kaybettiğini ifade etti.
ülkede darbe ardından kurulan ittifak, mısır ordusunu ‘siyasete karışmayı bırakmaya, silahlı baskınla gasp ettiği iktidarı halka iade etmesi’ için çağrıda bulundu.
gece protestoları
ittifak'ın çağrısının ardından, perşambe gecesi mısır’ın çeşitli kentlerinde darbe ve seçim sonuçlarına karşı protestolar düzenlendi. ain şems, ismailiye ve şarkiyye başta olmak üzere çok sayıda kentte toplanan protestocular, seçimleri ‘tiyatro oyunu’ olarak niteledi.
protestocular, darbenin lideri sisi'nin yanı sıra, seçimleri ve sivil vatandaşlara karşı uygulanan şiddeti protesto eden sloganlar attı. rabia işaretli, siyasi mahkumları serbest bırakmaya çağıran pankartlar taşıdı.
yüzlerce protestocu, muhammed mursi’den başka bir cumhurbaşkanını kabul eltmeyeceklerini slogan atarak vurguladı.
seçimlere katılım oranı düşüktü
mısır'da 26 mayıs'ta başlayan seçimin daha önce 2 gün olarak açıklanan süresi, katılımın düşük olması nedeniyle bir gün uzatılmıştı. katılımı arttırmak amacıyla da seçimin ikinci günü ülke genelinde resmi tatil ilan edilmişti. yüksek seçim kurulu (ysk) oy kullanmayanlara para cezası uygulanacağını açıkladı.
ysk, seçime katılımın yüzde 47 olduğu açıklarken, darbeyi ret ve meşruiyete destek için ulusal ittifak, bunun yüzde 10'u geçmediğini savunuyor.
resmi olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 96,7'sini abdulfettah sisi, yüzde 3,3'ünü hamdin sabbahi'nin aldığı duyurulmuştu. kesin sonuçların en geç 5 haziran'da açıklanması bekleniyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar