Bilim-Teknoloji
Nanomotorlu robot hücreler
Bilim insanları, ilk kez canlı insan hücrelerine nanomotorlar eklemeyi başardı. Elde edilen başarı, bu motorların bir gün hücre içinde hastalık teşhisi ve tedavisinde kullanılmasına kapı aralayabilir.

abd'nin pensilvanya üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırmada, canlı insan hücreleri içine kontrol edilebilen nanometre boyutunda motorlar enjekte edildi. angewandte chemie international edition dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, altın çubukların temsil ettiği sentetik motorlar, bir gün hastalıkların erken teşhisi alanında çığır açabilir.
araştırma ekibinin başında yer alan profesör tom mallouk, "nanomotorları kanserli hücrelerin içine sokabildiğimizi düşünürsek, enerjiyi artırarak hastalıklı hücrelerin yok olmasını sağlayabiliriz" ifadesini kullandı.
mallouk, nanomotolar sayesinde gelecekte hücre içine ilaç taşınması hatta hücre içi ameliyat yapılmasının mümkün olabileceğini söyledi.
cnn'e araştırma hakkında bilgi veren mallouk, 'henüz hayvan ve insanlar üzerinde gerekli testlerin yapılmadığını ve nanomotorların etkin bir şekilde kullanılmasının 10 yıl alabileceğini' belirtirken, araştırmadaki ilk aşamanın, 'hücre biyolojisini daha iyi anlamak olduğunu' ifade etti.
ultrasonik dalgalarla hareket ediyor
bilim insanları, nanomotorları 300 nanometre çapında ve 3 mikrometre uzunluğundaki altın çubuklardan inşa etti. insan saçından ince olan nanomotorlar, 10 yıl süren denemelerin ardından geliştirilen kimyasallarda en son şeklini aldı. ilk yıllarda hücreleri toksik atıklardan elde edilen enerjiyle hareket ettiren araştırmacılar, nanomotorların itici gücü olarak sesten hızlı dalgalardan, yönlendirme için de manyetik kuvvetten yararlandı.
bir tütün çiftçisi olan henrietta lacks'in 'hela' adı verilen kanserli hücreleri üzerinde denenen nanomotorlar, hareketleri kontrol edilemezse hücre duvarını delebiliyor. araştırmacılar, nanomotorların hücre içi homojen yapıyı koruması için ilk olarak hareket kontrolünü en etkin hale getirmeye çalışıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar