İşgal sonrası Afganistan
NATO'dan Afganistan için üç anlaşma
Öncelikle muharip misyonu noktalayacak ittifak, silah ve ekipmanlarını Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan topraklarından taşıyacak.
Konular:
Dünya
Haberin Öne Çıkanları
Rasmussen açıkladı
Rusya da gündemde
Pakistan'la pazarlık

2014 yılına dek afganistan’daki tüm birliklerini çekerek üsleri boşaltmayı hedefleyen nato, ülkeden çıkış güzergahı olarak kazakistan, kırgızistan ve özbekistan’la anlaşmaya vardı.
nato genel sekreteri anders fogh rasmussen pazartesi günü brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, bu üç ülkenin topraklarının kullanılmasına imkan sağlayan anlaşmaların imzalandığını duyurdu.
rasmussen anlaşmaların nato’ya transit geçiş konusunda yeni seçenekler sunduğunu ve birliklerin hareket kabiliyetini arttırdığını belirtti.
nato'nun mayıs ayındaki chicago zirvesi’nde, öncelikle 2013 yılı ortasında afganistan’daki muharip misyonun sonlandırılarak görevin afgan güvenlik güçlerine devri konusunda mutabakat sağlanmıştı. ancak ittifak güçlerinin ilerde, etrafı sarp dağlarla kaplı bir araziden nasıl çekilecekleri, uzun süredir ittifak yetkililerini en çok düşündüren konuydu.
geçen yılın kasım ayında nato’nun sınırda düzenlediği bir hava operasyonunda 24 pakistan askerinin ölmesinin ardından, islamabad yönetimi afganistan'a giden en önemli ikmal yollarını kapatmıştı.
nato ise üç orta asya ülkesiyle anlaşmasına karşın, rusya ile anlaşarak başkent moskova’nın 900 kilometre doğusunda yer alan vostochny havaalanı'nda kullanmanın ve silah dışındaki ekipmanın buradan taşınmasını sağlamanın yollarını arıyor.
pakistan'a baskı
öte yandan abd yönetimi de ikmal yollarını yeniden açması için pakistan’a baskı yapmaya devam ediyor. ancak islamabad yönetimi bunun için öncelikle nato operasyonunda ölen askerleri için resmi özür dilenmesini ve amerikan ordusunun ülke topraklarında insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırılara son vermesini şart koşuyor.
rasmussen bu konuya ilişkin soruları ise "umarım yakın gelecekte bir çözüm bulunur" diye yanıtladı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar