Mahmud Abbas

'Netanyahu hangi yüzle orada?'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Paris'teki birlik yürüyüşüne katılmasını eleştirdi. 'İslamofobi aldı başını gidiyor' diyen Erdoğan, Batı'yı ikiyüzlülükle suçladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ortadoğu'daki sorunların temelini oluşturan Filistin meselesi bugün insanlığın vicdanında kanayan bir yaradır" dedi. [Fotoğraf: Zahidin Köşüş/ Al Jazeera Türk]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, filistin devlet başkanı mahmud abbas ile düzenlediği ortak basın toplantısında soruları yanıtlarken, fransa'daki saldırılar ve bu saldırılara tepki olarak paris'te düzenlenen, liderlerin de katıldığı yürüyüşle ilgili değerlendirmelerde bulundu. erdoğan'a israil başbakanı binyamin netanyahu'yu orada gördüğü zaman ne hissettiği soruldu. erdoğan şunları söyledi: 

"soruyorum, gazze'de 2 bin 500 kişiyi katletmek suretiyle devlet terörü estiren bu zatın el sallamasına siz nasıl bakıyorsunuz? sanki tribünde insanlar onu orada heyecanla beklemişler gibi onlara el sallıyor. hangi yüzle oraya gitti, onu da tabii anlamakta zorlanıyorum. bir defa siz o katlettiğiniz yavruların, kadınların hesabını verin. aynı şekilde 300-350 bin insan öldürüldü. dünyanın şu anda kılı kıpırdıyor mu? bir adım atılıyor mu? yok... orada da devlet teröre estiren birileri işin başında duruyor. ona karşı da en ufak bir kıpırdanma yok. hâlâ öldürsün, devam etsin diye seyrediliyor. kahrını çeken kim; türkiye, ürdün, lübnan. üç ülkede 5 milyon insan o ülkelerdekiler tarafından bakılıyor. uluslararası camiadan bir destek var mı? yok. neredeler, sadece bize şunu söylüyorlar. bu iki milyona yakın insana yaptığınız ev sahipliğiniz takdire şayandır. tamam da lafla bu olmuyor. bu gerçekler karşısında inanıyorum insanımız, vatandaşımız dünyaya bakışını da o noktada değerlendirecektir." 

cumhurbaşkanı erdoğan, fransa'daki saldırıları birkaç başlıkta tahlil etmek gerektiğini söyledi. saldırganların fransız vatandaşı olduğunun altını çizdi:

"fransız vatandaşları böyle bir katliamı işlerken faturanın kesildiği yer müslümanlardır, bu çok manidardır. kaldı ki bu kişiler 16 ay cezaevinde yatıyor. cezaevinden çıkıyor, oradaki istihbarat teşkilatı içeriden çıkanları takip etmez mi? ne yapıyorlar izlemez mi? olayın bir de bu boyutu var."

"islamofobi aldı başını gidiyor"

son dönemde batı'da nefret suçunu tahrik etme konusunda çok ciddi olumsuz gelişmeler olduğunu söyleyen erdoğan, "müslümanlara karşı islamofobi aldı başını gidiyor. bunları çok iyi görmemiz, tahlil etmemiz gerekir. biz barış dininin mensupları olarak böyle bir terör eylemini tasvip etmemiz mümkün değildir. ilk anda bizler açıklamalarımızı yaptık" diye konuştu. batı'yı ikiyüzlülükle suçladı:  

"batı'nın ikiyüzlülüğü ortadadır. biz müslüman olarak hiçbir zaman terörün yanında yer almadık, katliamların yanında yer almadık. bu katliamların arkasında ırkçılık yatıyor, nefret söylemleri yatıyor, islamofobi yatıyor. lütfen camilerimize saldıranlara karşı o ülkelerin yönetimleri tedbirlerini alsın. bakın bunlar hep tahriktir. bunlar boşuna yapılmıyor. bunlar bir senaryonun neticesidir, eseridir. islam dünyasının üzerinde de oyunlar oynanıyor. bunları da bilmemiz lazım."

filistin devlet başkanı mahmut abbas da, kendisinden paris'teki yürüyüşe katılmaması istendiği yönündeki iddiaları yalanladı. fransa cumhurbaşkanı hollande'ın daveti üzerine paris'e gittiğini belirtti. 

'filistin meselesi kanayan yara'

iki lider ortak basın toplantısında filistin sorunuyla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. cumhurbaşkanı erdoğan, "ortadoğu'daki sorunların temelini oluşturan filistin meselesi bugün insanlığın vicdanında kanayan bir yaradır. bölgede kalıcı barışın tesisiyle ilgili olarak 1967 sınırları bu işin olmazsa olmazıdır" dedi.

erdoğan, israil'in son dönemde artan saldırganlığının yanında harem-i şerif ve mescid-i aksa'ya ilişkin ihlalleri ile gerilimi körüklediğini söyledi. erdoğan "kudüs ve harem-i şerif'in korunması yalnız filistin'in değil tüm islam aleminin ortak vazifesidir. türkiye, israil'in bu pervasız ve hukuk tanımaz eylemlerine karşı islam dünyasının ve uluslararası camianın diğer üyeleriyle birlikte mücadele etmeye devam edecektir" dedi.

cumhurbaşkanı erdoğan, uluslararası toplumun artık daha kararlı bir tutum sergilemeye başladığını, filistin'i tanıyan devlet sayısının 135'e yükseldiğini belirtti. israil'in bu mesajı doğru okuması gerektiğini söyledi.

bmgk'ya eleştiri

erdoğan, birleşmiş milletler güvenlik konseyi'nin tutumunu da eleştirdi. "bm güvenlik konseyi'nin israil'in bölgede şımarıklıkları karşısında üstüne düşen vazifeyi yerine getirmekten imtina ettiğini görüyoruz. filistin meselesinin çözümünde çok önemli bir fırsat kaçırılmış oldu, bu kararla birlikte bmgk'nın reforme edilmesi konusundaki ısrarlı tavrımızın ne kadar haklı olduğu görüldü, 'dünya beşten büyük' derken, dünyayı beş tane daimi üyenin içinde bir tanesinin iki dudağı arasına mahkûm edemezsiniz" diye konuştu. 

erdoğan, filistin meselesinin çözümü için ramallah yönetimi ile hamas arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi gerektiğinin altını çizdi. "filistinli kardeşlerimizin yekvücut olması fevkalade önemlidir. birlik ve beraberliğin abbas'ın yönetimi altında daha da sağlamlaşacağına inanıyorum.
 
filistin devlet başkanı mahmud abbas da, gösterdiği dayanışma ve destek için türkiye'ye teşekkür etti. "bu desteklerle filistin halkı kendi hakkı olan filistin devletini kuracaktır" diye konuştu. 
 
kudüs ve mescid-i aksa'ya yönelik her türlü değişim politikasını reddettiklerini vurgulayan abbas, "mevcut çatışmanın din çatışmasına dönüşmesi en büyük korkumuz. bu hiçbirimizin arzu etmediği bir durumdur, bu sonucu belli olmayan bir duruma sokar dünyayı" diye konuştu. 
 
 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;