Afrika
Nijerya'da uzlaşma yok
Akaryakıt fiyatlarının arttığı ülkede sendika temsilcileriyle hükümetin temasları sonuç vermedi. Görüşmeler devam ediyor.
Haberin Öne Çıkanları
Anlaşmaya varılamadı
Platformlar açık
Görüşmeler sürüyor

nijerya’da yakıt fiyatlarının artmasının ardından düzenlenen protesto gösterileri ve genel grev sonrası, hükümet ile işçi sendikaları arasında yapılan görüşmelerde anlaşmaya varılamadı.
işçi kongresi başkanı abdülvahid ömer, cumartesi gecesi başkanlık sarayı’nın önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, yine de uzlaşma için hala şans olduğunu düşündüklerini söyledi. ömer, petrool platformlarını da şimdilik kapatmayacaklarını belirtti.
nijerya hükümetinin 8 milyar dolarlık akaryakıt teşviklerini kaldırması tepki çekmiş, ülkede yakıt fiyatları artmıştı. işçi sendikaları, hükümetle görüşmelerde başarıya ulaşılamaması halinde, eylemlerini sürdürme ve ülke ekonomisini felce uğratma tehdidinde bulunmuştu.
görüşmeler sürüyor
cumartesi günü yapılan görüşmelerde uzlaşmaya varılmasa da, işçi sendikası temsilcileri ve hükümet bir anlaşmaya varmak için temaslarını sürdürüyor.
al jazeera’nın başkent abuja’daki muhabiri haru mutasa, görüşmelerin süreceğini aktardı. mutasa, bazı sendika liderlerinin pazartesi günü tekrar sokaklara çıkmak istemediklerini ve eylemi bitirmeye niyetli olduklarını kaydetti.
petrol sendikası pengassan’ın sözcüsü babatunde oke ise pazar günkü görüşmelerin sonucuna göre bundan sonra atacakları adımlara karar vereceklerini belirtti. oke, görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması halinde, bütün üyelerini petrol platformlarının kapatılması konusunda uyardıklarını söyledi.
görüşmelerde aracılık yapan senato başkanı david mark, tarafların doğru yol üzerinde olduklarını kaydetmiş ancak nasıl bir uzlaşı planı üzerinde görüşüldüğünü aktarmamıştı.
grev hayatı felç etti
nijerya devlet başkanı goodluck jonathan, 1 ocak’ta akaryakıt teşviklerini kaldırmış, yakıt fiyatı varil başına 1,70 dolardan 3,50 dolara fırlamıştı. halkın günde 2 dolardan az parayla yaşadığı ülkede, gıda ve ulaşım masrafları da artmıştı.
geçtiğimiz hafta başı başlayan eylem, 160 milyonluk ülkede hayatı felç etmişti. protesto eylemleri sırasında çıkan olaylarda en az 10 kişi hayatını kaybetmişti.
hükümet, 8 milyar dolarlık teşvik paketini sona erdirerek edineceği mali kaynağı, yoksulluğu azaltmaya yönelik programlara ile ülke altyapısını güçlendirmeye harcayacağını belirtiyor.
nijerya'nın yıllık 50 milyar dolar civarındaki ihracatının yüzde 95'ini petrol oluşturuyor.
ülkede hükümet, 2004 yılında da akaryakıta zam yapmış ve nijerya o dönemde de protesto gösterileriyle sarsılmıştı. ülkede sekiz yıl önce de, istasyonlar kapanmış ve ulaşım felç olmuştu.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar