'Nükleer tren'e olaylı karşılama | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

Nükleer enerji

'Nükleer tren'e olaylı karşılama

Radyoaktif atık yüklü tren, 24 saat gecikmeyle Fransa'dan Almanya'ya geçti. Raylara oturan Alman çevreciler, polisle çatıştı.

Konular: Avrupa, Almanya

Haberin Öne Çıkanları

Almanya'da sert protesto

Raylara oturdular

Tren yoluna evam ediyor

Normandy'de eylemciler ile polis arasında çıkan olaylar sonucu 19 kişi gözaltına alınmıştı.
Normandy'de eylemciler ile polis arasında çıkan olaylar sonucu 19 kişi gözaltına alınmıştı. [Reuters]

Geçen yıl da yaşanmıştı

bir yıl kadar önce yapılan benzer bir sevkiyat, almanya’da 50 bin kişinin katıldığı gösteriler nedeniyle tam bir gün gecikmeyle 91 saat içinde varış noktasına ulaşmıştı. küresel çevre örgütü greenpeace’e göre, çarşamba yola çıkan trende bulunan 11 vagon dolusu atık da, bir yıl önceki trendeki atıklar gibi ‘yüksek radyasyon’ içeriyor.

demir yoluyla fransa'dan almanya'ya nükleer atık taşıyan tren, 24 saatlik gecikme sonrasında sınırı geçti. sevkiyat güzergahı üzerinde bulunan alman kasabası leitstade yakınlarında, çevreci göstericiler polisle çatıştı. 

trenin sabah saatlerinde almanya'daki seyahatine başladığı belirtilirken, fransız haber ajansı afp, aracın sınıra yakın alman kasabası neunkirchen'de teknik nedenlerle durduğunu açıkladı.

polis yetkilileri, nakliyata karşı çıkan binin üzerinde göstericinin leitstade dolaylarında polisle çatışmaya girdiğini, barikatlar kurduğunu ve iki polis aracını ateşe verdiğini açıkladı. olaylarda, polisin tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığı, barikatları ise zırhlı bir araçla kaldırdığı belirtildi. 
 
polis ayrıca, demiryolu hattına oturan bazı göstericilerin raylardan uzaklaştırıldığı kaydetti. olaylar sırasında çok sayıda göstericinin ve polisin yaralandığı, en az beş kişinin de gözaltına alındığı ifade edildi.

atığın trenle nakledilmesine karşı fransa'da düzenlenen protesto eylemleri sonrasında, yetkililer perşembe günü seferin almanya ayağını 24 saat ertelemişti.

fransız hükümetinin, gösterilerin büyümesini önlemek için böyle bir karar aldığı ve trenin sınırdan 50 kilometre uzaklıkta, remily bağlantı noktasında beklediği duyurulmuştu. tren, cuma sabah saatlerinde yeniden yola çıktı.

afp, eylem hazırlığında olan alman çevrecilerin, 20 bin kadar göstericiyle sevkiyatı protesto etmesinin beklendiğini ifade etmişti.

ülkenin kuzeydoğusunda yer alan normandy bölgesindeki valognes kasabası yakınlarında çarşamba günü düzenlenen nükleer karşıtı protesto gösterilerinde, eylemciler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalar sonucunda 19 kişi gözaltına alınmıştı. 

protestocular, bir seyyar polis kantinini ateşe verip demiryoluna zarar verirken, polis olaylarda cop ve göz yaşartıcı gaz kullanmıştı. tren, gösteriler nedeniyle planlanandan bir saat kadar geç yola çıkmıştı.

fransız içişleri bakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada, "valognes'teki gösteriler şiddet içeriyordu. bu yüzden konvoyun en uygun koşullarda seyahatine dönmesi için, tüm gerekli önlemleri alıyoruz" demişti.

son sevkiyat

nükleer atık taşıyan tren, çarşamba gecesi 1500 kilometrelik yolculuğun yaklaşık yarısını tamamlayarak, almanya sınırı yakınlarına ulaşmış ve bu süreçte herhangi bir sorun ile karşılaşmamıştı.

la hague’de yer alan areva’ya ait atık işleme tesisinde işlenen nükleer atıkların, almanya’nın doğusunda yer alan gorleben’deki bir depolama tesisine taşınması planlanıyor.

söz konusu seferin, tüm nükleer santrallerini kapamayı amaçlayan almanya’ya bu güzergahta yapılması planlanan 12 seferden sonuncusu olması öngörülüyor.

almanya santrallerini kapatıyor


fransız göstericiler, demir yollarına zarar vermişti. [reuters]

japonya’da mart ayında gerçekleşen deprem nedeniyle fukuşima’daki nükleer santralde yaşan yoğun nükleer sızıntı sonrasında almanya, 2022 yılı itibari ile tüm nükleer santrallerini devreden çıkarma kararı almıştı. bu ülkedeki felaketten sonra almanya'da nükleer enerjiye karşı kitlesel gösteriler yapılmıştı.

plana göre, toplam 17 nükleer reaktörü bulunan dokuz nükleer santralden altısı en geç 2021'de, en yeni üç santral ise 2022'de kapatılacak.

elli sekiz aktif nükleer reaktörü bulunan fransa ise, ürettiği elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 75’ini nükleer santraller ile elde ediyor. bu açıdan, dünyada oransal olarak nükleer enerjiye en bağımlı ülke konumunda olan fransa, aynı zamanda en büyük küresel elektrik ihracatçısı konumunda bulunuyor. 

fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy, çevrecilerden gelen tepkiye rağmen, elektrik enerjisi fiyatlarının düşük kalmasını sağlayan nükleer enerji sektörünü destekliyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;