Bilim-Teknoloji
Obama'dan 'internet tarafsızlığı' talimatı
ABD Başkanı Barack Obama, internet tarafsızlığı konusunda çok önemli bir adım attı. Obama, genişbant internet sağlayıcılarının 'internetteki tüm verilere tarafsız davranması' talimatını verdi.

obama, açık internet savunuculuğu adına dönüm noktası olabilecek bir karara imza attı. federal iletişim komisyonu'na (fcc) talimat veren obama, 'tüketiciler, genç firmalar veya büyük şirketler fark etmeksizin, internetteki tüm verilerin kaynağından bağımsız olarak barındırılması gerektiğini' belirtti. obama, özellikle büyük şirketler tarafından internetteki verilere müdahalenin engellenmesi gerektiğini belirterek, fcc'yi düzenli veri akışının sağlanması için görevlendirdi.
açık internetin amerikan ekonomisi için büyük önem taşıdığını belirten obama, bu kavramın aynı zamanda hayatın her alanında kendilerine katkı sunacağını belirtti. cumhuriyetçi parti, obama'nın sağlık alanında yapılan reformların ardından internette yeni çizgiler çekmeye çalıştığını öne sürdü.
obama, internet tarafsızlığı hakkında yaptığı iki sayfalık açıklamada, "açık internet, amerikan ekonomisi için büyük önem taşıdığı gibi, yeni yaşam şeklimizdeki etkisi de giderek artıyor. açık internet, yeni bir fikri hayata geçirmenin maliyetini kısarak, yeni politik hareketler başlatarak ve toplulukları bir araya getirerek, dünyanın tanık olduğu en güçlü demokratik etkenlerden biri oldu" ifadesini kullandı.
beyaz saray'ın web sitesinde yayımlanan videoda açıklama yapan obama, "internet, oluşturulduğu günden bu yana açıklık, dürüstlük ve özgürlük prensiplerine dayandı... hangi sayfaya gireceğinizi belirleyen bekçiler yok... bu prensipleri yok etmek, internetin sonunu getirebilir" dedi.
düzenlemeler ortadan kalkacak
obama'nın talimatının ardından etkisini yitirecek olan belli düzenlemeler, verizon communications veya time warner cable gibi genişbant internet sağlayıcılarının veri kalitesini değiştirmesinin önüne geçecek. böylece, rakip firmalar hakkındaki bilgilerin değiştirilmesi veya çıkarılması gibi manipülasyonlar sona erecek. internet hizmet sağlayıcıları sayfalara erişiminizi sizden bağımsız olarak bloke edemeyecek, kısıtlayamayacak. alışveriş yapılacak e-ticaret sayfalarına yönlendirme yapılamayacak, tercih edilebilecek video ve müzik platformları müşteriden bağımsız sunulamayacak.
obama, fcc'den çevrimiçi trafiğin müdahale olmadan akışının sağlanmasını isterken, 'yasal hizmetlerin bloke edilmemesi, belli kullanıcıların internet hızının düşürülmemesi' talimatını verdi. obama ayrıca, internette şeffaflığın artırılması gerektiğini ifade etti.
cumhuriyetçilerle yeni kavga göründü
obama'nın internet şeffaflığı hakkında yaptığı çıkış, cuhuriyetçi parti ile yaşanan kavgada da büyük önem taşıyor. cumhuriyetçilerin desteklediği birçok şirketin, washington d.c'de en güçlü lobi faaliyetlerinden birine sahip olan telekomünikasyon lobisinde yer aldığı biliniyor.
obama'nın açık internet hamlesiyle, kongre'deki cumhuriyetçilere de net bir tavır ortaya koyduğu belirtiliyor. cumhuriyetçiler, obama'yı ffc'nin yetkilerini olumsuz kullanmak ve internetteki yeniliği baltalamaya çalışmakla suçluyor. temsilciler meclisi başkanı john boehner, obama'nın kararını eleştirirken, senatör ted cruz, "internet şeffaflığı internetin obamacare girişimi... interneti hükümetin hızında işletemezsiniz" eleştirisinde bulundu.
kaynak: al jazeera
Yorumlar