Amerika
Obama'dan taziye ziyareti
ABD Başkanı, Colorado eyaletinin Aurora bölgesindeki silahlı saldırıda ölen 12 kişinin yakınları ve olayda yaralananlar ile bir araya geldi.
Haberin Öne Çıkanları
Anma töreni
'Gözyaşlarınızı paylaşıyorum'
Eski tıp öğrencisi

abd’nin colorado eyaletindeki bir sinemaya düzenlenen ve 12 kişinin ölümüne neden olan silahlı saldırı sonrası, başkan barack obama pazar günü kurbanların aileleriyle bir araya geldi.
uçakla geldiği buckley askeri üssü'nde colorada valisi john hickenlooper, aurora belediye başkanı steve hogan ve emniyet müdürü dan oates tarafından karşılanan obama, saldırıda yaralanan 23 kişiyi tedavi gördükleri colorado üniversite hastanesi'nde ziyaret etti.
abd başkanı’nın ziyareti sebebiyle, saldırının düzenlendiği aurora bölgesindeki belediye binası önünde akşam saatlerinde bir anma töreni de düzenlendi. obama, binlerce kişinin toplandığı meydanda yaptığı konuşmada, kurbanların ailelerine, ‘amerika'nın ve dünyanın büyük bölümünün onları düşündüğünü’ söyledi.
obama, kurbanların ailelerinin ‘gözyaşlarını paylaştığını’ belirterek, “karanlığın içinden daha aydınlık günler gelecek” ifadesini kullandı.
batman serisinin son filminin ilk gösterimi sırasında aurora'daki bir sinemayı basan 24 yaşındaki saldırgan james holmes, görgü tanıklarına göre, gaz maskesi ve kurşun geçirmez yelek giyerek geldiği salona önce gaz bombası atmış, ardından beyaz perdenin önüne geçerek kalabalığa ateş açmıştı.
saldırı sonucu yaşları altı ila 51 arasında değişen kişiler hayatını kaybetmiş, 58 kişi de yaralanmıştı.
evine patlayıcı döşedi
kısa süre içinde yakalanan şüphelinin evine tuzaklar ve patlayıcılar yerleştirdiği de ortaya çıkmıştı. güvenlik güçleri, öğrenimini yarıda bırakan bir tıp öğrencisi olan holmes’un evine girmekte zorlanmıştı.
holmes, colorado üniversitesi'nde öğrenci.
colorado’da bulunan al jazeera muhabiri john hendren, saldırganın evindeki patlayıcılardan birine ulaşıldığını, polisin güvenlik nedenleriyle donanımı etkisiz hale getirmek yerine, kontrollü bir şekilde patlatmayı tercih ettiğini aktardı. hendren, patlamanın bölge sakinleri tarafından duyulduğunu da ifade etti.
kendisini filmin kötü karakteri joker’in adıyla anan holmes’un gerçekleştirdiği saldırı, ülkede geçerli silah edinme mevzuatının da yeniden tartışmaya açılmasına neden oldu.
aurora, 1999 yılında 13 kişinin ölümü ve 24 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının gerçekleştirildiği colombine lisesi’nin de çok yakınında bulunuyor.
obama cuma günü yaptığı açıklamada, saldırının kendisini şoke ettiğini ve çok üzdüğünü söylemiş, halka birlik çağrısı yapmış ve hükümetin ölenlerin yakınlarına destek olmak için her şeyi yapacağını belirtmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar