Kürt sorunu

'Örgütten daha örgütçü siyasetçiler'

Çözüm Süreci Çalıştayı'nın açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Atalay, çocuklarını isteyen aileler için BDP/HDP'yi uyardı: Siyasetçiler örgütten daha fazla örgütçü olursa, devlet yetkilileri de İmralı yerine, gider Kandil ile görüşür.

Çalıştayın açılışında Beşir Atalay dışında bakanlar Efkan Âlâ ve Mehdi Eker de konuşma yaptı. [Fotoğraf:Mahmut Bozarslan - Al Jazeera Türk]

başbakan yardımcısı beşir atalay, diyarbakır'da çözüm süreci çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada hükümetin çözüm sürecinde birçok fedakârlık yaptığını söyledi ve masanın siyaset ayağının diğer tarafında oturan bdp/hdp'nin, özellikle dağa çıkan çocuklarını isteyen anneler konusundaki açıklamalarını ve üslubunu eleştirdi;

"on binler hayatını kaybetti. belediye eşbaşkanı bir bayan meydanları dar ediyorlar bu analara. bu olamaz, yanlış yapıyorlar. bir eşbaşkan anneler para aldığı için orada, diyor. bir başkası örgüte katılmış daha ne istiyorsunuz, diyor. bir başkası zorla gitmediler, diyor. bir başkası yaşları küçük değil, diyor... bunun hepsini siyaset kesimi söylüyor. bunu değerlendirmek lazım. çözüm sürecini yürütenler bunları söyleyemez... burada devletten daha devletçi ya da örgütten daha örgütçü olarak çözüm sürecini yönetemezsiniz. siyasetçiler daha farklı olacak... örgütten daha fazla örgütçü olunursa devletin imralı'ya giden yetkilileri de gider kandil'le görüşürler."

"anneler olayı tesadüf değil"

atalay annelerin eylemlerinin çatışmasızlık ortamı sayesinde oluştuğu söyledi ve şunları söyledi:

"anneler olayı tesadüf değil. gecikmiş toplumsal tepkiler. sabırlı ve dikkatliyiz. kolay olmadığını, büyük emek istediğini özellikle biliyoruz. ve büyük bir samimiyet gerektirdiğini biliyoruz. samimiyet ve güven olmadan mesafe almakta zorlanırsınız... bu kutlu annelere değinmeden bir konuşma yapılamaz. öğleden sonra da ziyaret edeceğim. niçin? toplumsal bir tepki olduğu için. bazen masum ve samimi bir olay tespitleri de getiriyor."

"yeni yol haritası somut ve tarihli olacak"

atalay, güneydoğu'da örgütün yol kapatma eylemlerine de değindi ve sabırlarının istismar edilmemesini istedi. yeni yol haritasının çok daha somut olacağını ve  gerektiyorsa yasal düzenlemeler de yapılacağını, meclise de gidileceğini söyledi:

"tam bu günlerde çözüm süreci ile ilgili yeni adımlar atılacak diye duyulduğunda bölgede de hareketlenmeler başladı. yol kesmeler vesaire... güvenlik güçlerimiz çok temkinli ve dikkatli. bizim talimatımızdır bu. bölgede de bu hassasiyetin dikkate alınması lazım. bu sabrın istismar edilmemesi lazım.... yeni yol haritası tarihli, somut ve sonuca getirici olcak. sürece zarar verici gelişmelere dikkat etmek gerekiyor. olumsuz cümleler sarf etmek istemiyorum ama sadece bir uyarı olarak anneler olayı ile ilgili bdp/hdp'nin üslubuna dikkat çekiyorum"

atalay tüm gelişmelere rağmen çözüm sürecinden umutlu olduğunu ekledi.

ak parti ar-ge başkanı ekrem erdem'in koordinatörlüğünde düzenlenen çalıştaya mithat sancar, vahap coşkun ve hüseyin yayman gibi akademisyenlerin yanı sıra demokratik toplum kongresi genel sekreteri seydi fırat, özgür gündem gazetesinden gencay gürsoy ve mazlum der'den abdurrahim ay da katılıyor.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;