Afrika

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde düzen çabası

Ülkede yönetimi ele geçiren isyancıların lideri Michel Djotodia, başkent halkından işlerinin başına dönmelerini istedi.

Haberin Öne Çıkanları

Sokağa çıkma yasağı vardı

13 asker ölmüştü

Elektrik ve su sıkıntısı

Orta Afrika Cumhuriyeti'ne komşu ülkelerden askerler, başkent Bangui'de yağma olaylarının önüne geçmeye çalışıyor. [Reuters]

isyancı seleka grubu, pazar günü darbe ile yönetimi ele geçirdiği orta afrika cumhuriyeti’nde, hayatı normalleştirmeye çalışıyor. kendisini cumhurbaşkanı ilan eden isyancıların lideri michel djotodia, başkent bangui’de düzeni yeniden sağlamak için çalışmalara başladı. djotodia, bangui halkından işlerine geri dönmelerini istedi. 

orta afrika cumhuriyeti’nin başkentinde üç gün sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

bu gelişmelere karşın zaman zaman dükkanlara ve işyerlerine yönelik yağma olaylarının önüne geçilememesi halkı huzursuz ediyor. uluslararası kızılhaç komitesi, ülkedeki gıda ve malzeme depolarının yağmalandığını açıkladı.

djotodia ise yağmaların önlenmesi için komşu ülkelerden yardım istemişti. başkent bangui'de halen güvenliği orta afrika cumhuriyeti’ne komşu ülkelerden 1000 kadar barış gücü askeri sağlıyor. 

seleka grubu, asayişi sağlamak için silah sahibi kişilerin bir gün içinde kayıt yaptırmalarını istedi. bu kişilere kayıt sırasında belge veren isyancılar silahlarını kaydettirmeyenlerin kanunları çiğnemiş olacağı uyarısında bulundu.

bangui'de halen elektrik ve içme suyu sıkıntısı yaşanıyor. 

devrik lider françois bozize'in pazar günü ülkeden kaçışı sırasında yaşanan çatışmalarda 13 asker ölmüştü.

bm ve afrika birliği ise isyancıların darbesini  kınamıştı.

darbeyle göreve gelmişti

2003'te bir darbeyle göreve gelen bozize’nin, 2016'ya kadar iktidarda kalması bekleniyordu.

seleka ise daha önce birbirleriyle çatışma haline olan dört ayrılıkçı silahlı grup tarafından oluşturulmuştu. gruplar, 2007'de  bozize ile anlaşmış ve silah bırakarak orduya dahil olmayı kabul etmişlerdi. ancak isyancılar bozize'nin sözünü tutmadığını belirterek 10 aralık'ta yeniden silahlı faaliyete başlamıştı.

isyancılar anlaşmada geçen 'siyasi tutukluların salıverilmesi ve silah bırakan isyancılara para desteği sağlanması' şartlarının da yerine getirilmediğini savunuyordu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;