Bilim-Teknoloji
Osmanlı Ordusu'na ait savaş devesi fosili
Bilim insanlarının Avusturya'da keşfettiği 17'inci yüzyıldan kalma hayvan iskeletinin, Osmanlı Ordusu'na ait bir savaş devesi olduğu anlaşıldı. İskelet ilk keşfedildiğinde at veya inek zannedilmişti.

ikinci viyana kuşatması'nın ardından osmanlı ordusu'nun geride bıraktığı düşünülen inek veya ata ait iskeletin, aslında bir savaş devesi olduğu anlaşıldı.
plos one dergisinde yayımlanan araştırmada, savaş devesi iskeletinin orta avrupa'da bulunan ilk örnek olduğu belirtildi. dna analizleri ise hayvanın iki hörgüçlü ile tek hörgüçlü deve melezi olduğunu gösterdi.
bbc'de yer alan bilgiye göre, deve 1683'teki kuşatmanın ardından geride bırakıldı veya tulln kentinde satıldı. osmanlı ordusu'nda savaş develerinin çok sayıda bulunduğu belirtilirken, iskeletteki kemik bozuklukları deveye koşum takımı giydirildiğine işaret etti.
kemikleri bir alışveriş merkezi inşası esnasında kazı yaparken bulunan savaş devesi, viyana veterinerlik üniversitesi'nden dr. alfred galik tarafından 'arkeoloji ve zooloji hazinesi olarak' tanımlandı.
bbc'ye bilgi veren galik, doldurulmuş bir kilerde tespit edilen iskeleti ilk önce büyükbaş hayvana benzettiklerini, ardından boyun omuru sebebiyle at olduğunu düşündüklerini söyledi.
iskeletin tamamı ortaya çıkınca, avrupa'da bugüne kadar bulunmuş en eksiksiz savaş devesi de gün yüzüne çıktı. osmanlı ordusu'na ait savaş devesinin öncesindeki tek ve eksik fosiller, roma dönemine aitti.

melez ve savaşçı
galik ve meslektaşları iskeletin dna'sı üzerinde yaptıkları analizlerin ardından devenin çift ve tek hörgüçlü anne ve babadan geldiğini tespit etti. melez develer, daha büyük, ağır ve kontrol etmesi kolay olduğu için yüzyıllar önce ordularda öne çıkmaya başladı.
osmanlı-avusturya savaşlarında kullanıldığı düşünülen devenin, ömrü boyunca iyi bakıldığı anlaşıldı. devenin, osmanlı'nın ele geçirmediği tulln kasabasında bulunması, kuşatmanın ardından satılmış olabileceği düşüncesini doğurdu.
kaynak: bbc ve al jazeera
Yorumlar