Dünya

Özbek Müslümanlara baskı

Özbekistan'da Müslümanlara yönelik baskılar Ramazan ayında da devam ediyor. Son olarak Müslüman olduğu belirlenen 3 kişi, "polisin görevini yapmasına engel olmak" suçundan tutuklandı. Özbekistan'da faaliyet gösteren İnsan Hakları örgütü ise tutuklamaları eleştirdi.

Haberin Öne Çıkanları

Özbekistan'da kriz

Müslümanlara baskı arttı

3 kişi tutuklandı

efsjfhsşlfjsdfksidşf

özbekistan’da müslümanlara yönelik baskılar, son tutuklamalarla beraber iyice arttı.
son olarak taşkent eyaletinde, müslüman olduğu belirlenen 3 kişi tutuklandı. polis, tutuklanma gerekçesinin “görev başındaki devlet memuruna mukavemet” olduğunu açıkladı. ancak ülkede faaliyet gösteren “özbekistan bağımsız insan hakları örgütü”, yaptığı açıklamada, polisin keyfi tutuklamalara bahane uydurduğunu belirtti. 

bu arada taşkent'te bir çiftlikte çalışan şakirova pona, örgüte yaptığı açıklamada, eşinin 15 temmuz'da hiçbir suçu olmadığı halde polisler tarafından alındığını ve kendisinden henüz bir haber alamadıklarını bildirdi.

Nüfusun yüzde 90'ı Müslüman

özbekistan nüfusunun yüzde 90'ı müslümanlardan oluşuyor. müslümanların yüzde 93'ünü sünni ve hanefi, kalanını ise şiiler oluşturuyor. ülkede yüzde 9 oranında ortodoks hıristiyan, yüzde 0.92 oranında budist, yüzde 0.54 oranında da yahudi bulunuyor.

tacikistan'da da yasak müslümanlar üzerindeki baskıların bir süredir devam ettiği ülkede, daha önce de islami derneklere üye olan çok sayıda kişi tutuklandı. yakınlarının, tutuklanan kişilerin durumlarıyla ilgili bilgi almasına müsade edilmiyor.

kerimov muhalefete nefes aldırmıyor

1980’den beri ülkeyi yöneten islam kerimov iktidarı, ülkedeki muhalefete kesinlikle göz açtırmıyor. nüfusunun yüzde 90’ı müslümanlardan oluşan ülkede, islami kuruluşların faaliyetleri, radikal eğilimlere yol açacağı gerekçesiyle yasaklandı. kerimov, özbekistan’da inceleme yapmak isteyen yabancı insan hakları örgütleri ve birleşmiş milletler raportörlerinin de ülkeye giriş yapmasına izin vermiyor.

tacikistan’da da yasak geldi

özbekistan’la komşu olan ülkelerden tacikistan’da da, 18 yaşından küçük çocuk ve gençlere cami yasağı getirildi. cumhurbaşkanı imamali rahman’ın da imzasıyla yürürlüğe giren yasaya göre reşit olmayanların içki içmesi, araba kullanması, bayram günleri hariç camiye gitmesi ve dini örgütlere üye olması yasaklandı.
gençlerin, devlet kurumlarının izni olmadan eğitim amacıyla yurtdışına gönderilmesi ve ülkede yasadışı eğitim verilmesi de yasa hükümleri içinde yer alıyor.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;