Eğitim

Özel okullara akreditasyon sistemi

Dershanelerin dönüşüm sürecinde yola nasıl devam edeceklerine karar vermek için bekledikleri yönetmelik tamamlandı. MEB'in yönetmelik taslağına göre özel okullar eğitim, yönetim ve fiziksel şartlarına göre puanlanıp akredite edilecek.

Konular: Türkiye
Bu yıl sekizinci sınıf öğrencileri İlk kez uygulanan TEOG ile liselere yerleştirildi. [Fotoğraf: AA]

milli eğitim bakanlığı (meb) tarafından dershanelerin dönüşümünü de içeren kanuna dayanılarak hazırlanan özel öğretim kurumları yönetmelik taslağı'nda, özel okula dönüşmek isteyen dershanelerin yanında yeni açılacak ve mevcut özel okullarla ilgili yeni düzenlemeler de yer aldı.

okullar 4 alanda değerlendirilecek

buna göre, özel okula dönüşen ve mevcut bütün özel okullara, akreditasyon sistemi getirilecek ve devlet teşvikleri de bu sistemle ilişkilendirilerek verilecek. yönetmeliğin yayımlanmasının ardından özel okullar, “fiziksel kapasite", "yönetim-organizasyon", "eğitim-öğretim süreçleri" ve "destek hizmetleri" standart alanlarına göre "a", "b" ve "c" isimleriyle ayrı ayrı akredite edilecek. akreditasyon sertifikaları, üyeleri meb'den, sivil toplum kuruluşlarından, okul aile birliklerinden ve maarif müfettişlerinden oluşacak bir kurul tarafından verilmesi planlanıyor.

dönüşüme özel daire başkanlığı

milli eğitim bakanlığı özel öğretim kurumları genel müdürü ömer faruk yelkenci,  genel müdürlükleri bünyesinde dönüşüm, akreditasyon ve teşvikler daire başkanlığının kurulduğunu, daire başkanlığının dershanelerin dönüşümünün tamamlanacağı 2019'dan itibaren akreditasyon ve teşvikler daire başkanlığı olarak çalışacağını söyledi.

"otel sınıflandırması gibi değil "

yelkenci, özel okullara uygulanacak akreditasyon sistemini şöyle anlattı:

"özel okullarda değerlendirme dört başlığa göre ayrı ayrı yapılacak. örneğin bir özel okulun akreditasyon sertifikasında "babc" yazabilecek. bu sertifika, bu gruptan bir üst gruba çıkmak için neler yapması gerektiğini görecek. zihinler, bu sınıflandırmayı otel sınıflandırmalarına benzetebilir. ancak örnekte görüldüğü gibi bu otel sınıflandırmasından oldukça farklı özellikler taşıyor. türkiye'de henüz okulları akredite eden bir kurum yok. şimdi türkiye'de genel müdürlüğümüz bünyesinde kurulan bu merkezden akreditasyon işlerini yapıyor olacağız. a'c' standardı yılda bir, 'b' standardı iki yılda bir, 'a' standardı da üç yılda bir denetlenecek. "

akademik başarı tek kriter olmayacak 

"mevzuat değişikliğiyle birlikte öğrencinin başarısını sadece akademik başarıda gören bir anlayışı ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. yani özel okulu, sadece akademik alandaki kriterlerle akredite etmeyeceğiz. uluslararası alanlarda, yurt genelinde, il genelinde veya bölge genelinde her türlü sportif, kültürel ve sosyal etkinliklerdeki başarısına ve düzenledikleri sempozyum, kongre, spor turnuvalarına bakacağız. elbette merkezi sınavlardaki başarı da bir kriter olacak."

a grubu okula 12 yıl vergi muafiyeti 

milli eğitim bakanlığı, bir yandan da maliye bakanlığı ile çalışmalar yürütüyor. özel okullara başka teşvikler verilmesi planlanıyor. bu kapsamda okullar puanlama üzerinden de teşvik alması gündemde. örneğin vergi muafiyetinden a grubu okullar 12 yıl, b grubu okullar 8 yıl, c grubu okullar 4 yıl yararlanacak. sigorta primi işveren hissesi desteği a grubu 12 yıl, b grubu 10 yıl, c grubu 8 yıl yararlanabilecek. ayrıca kdv'nin tüm gruplardaki okullar için yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesi planlanıyor. öğrenci başına verilecek  parada da a grubu daha yüksek katkı alacak. 

ibadethane 20 puan kazandıracak

öte yandan hürriyet gazetesi'nin haberine göre,  okulların  startlarını belirleyecek akreditelerde puanlamalar olacak.  buna göre, yüzme havuzu olanlar 30, ibadethanesi bulunanlar 20 puan kazanacak. müdürü ulusal ve uluslararası çalışmalara katılanlar 10’ar puan alırken, öğretmen maaşı brüt 3500 tl’nin üzerinde olan okullar da 30 puan kazanacak. maaşları zamanında ödeyen, ikramiye veren okullar da 20’şer puan alacak. teog (temel eğitimden orta öğretime geçiş) için türkiye ortalamasının üstünde puan alan her kategori için artı 10 puan, lys’lerde başarılı olan 35 puanı kazanacak. tuvalet temizliği ve temizlik malzemeleri istenilen şartlara uygun olan anaokulları 130, diğer okullar 70 puan alabilecek. öğrencilerin öğrenme stillerine göre eğitim veren okullar 20 puan birden kazanacak.

taslak yönetmeliğin kesinleşmesinin ardından  kriterlerin yer alacağı kılavuzu kamuoyuna duyuracak ve bir pilot uygulama başlatılacak. 
 
kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;