Pakistan
Pakistan Anayasa Mahkemesi: Başbakan Şerif görevde kalabilir
Pakistan Anayasa Mahkemesi, adı Panama Belgeleri'nde geçen Başbakan Navaz Şerif ve ailesi hakkında açılan yolsuzluk davasına ilişkin kararını açıkladı. Yüksek Mahkeme, Şerif'in görevde kalabileceğine hükmetti ancak "Ortak Soruşturma Ekibi" kurulması kararı aldı.
pakistan başbakanı navaz şerif ve ailesi hakkındaki yolsuzluk iddialarına ilişkin davayı karara bağlayan pakistan anayasa mahkemesi, başbakan şerif'in görevde kalabileceğini belirtti. yüksek mahkeme'ye göre, şerif'in görevden alınması için yeterli kanıt yok.
ancak anayasa mahkemesi, adı panama belgelerinde geçen navaz şerif ve ailesi hakkında açılan yolsuzluk davasında "ortak soruşturma ekibi (ose)" kurulması kararı aldı.
hâkim asif said hosa başkanlığındaki beş kişilik mahkeme heyetinin açıkladığı yaklaşık 540 sayfalık karara göre, şerif'in ailesi hakkındaki yolsuzluk iddialarını incelemek üzere ose kurulacak. kararda, bir hafta içerisinde kurulacak ose'nin panama belgelerine ilişkin soruşturmayı 60 gün içinde tamamlaması gerektiği belirtildi.
ose'nin, ordu, ulusal sorumluluk bürosu (nab), menkul değerler komisyonu, federal soruşturma ajansı (fia) ve diğer soruşturma ajansları temsilcilerinden oluşması kararlaştırıldı.
ayrıca mahkeme, nab başkanının söz konusu yolsuzluk iddialarını araştırma konusunda yetersiz kaldığını belirtti.
kararda, başbakan şerif'in oğulları hasan ve hüseyin şerif'in ose karşısına çıkarılacağı ifade edildi.
öte yandan heyetteki iki hâkimin, şerif'in görevden alınması yönünde görüş bildirdiği öğrenildi.
pakistan su ve enerji bakanı havaja asif ise kararın ardından mahkeme önünde yaptığı açıklamada, "anayasa mahkemesi, başbakan şerif'in 6 ay önce söylediği 'eğer yolsuzluk yapıldıysa soruşturma komisyonu' kurulması yönündeki önerisini onaylamış oldu" diye konuştu.
yolsuzluk iddiaları
anayasa mahkemesi, şerif'in görevi bırakması talebiyle yapılan ve aralarında muhalefet partilerinden pakistan adalet hareketi (pti) lideri imran han ile cemaat-i islâmi lideri sirac-ul hak'ın da olduğu 4 dava dilekçesini geçtiğimiz yıl eylül ayında kabul etmişti.
söz konusu iddialar nedeniyle uzun süredir muhalefet ve medyanın eleştiri oklarının hedefi olan şerif'in istifasını talep eden han, geçtiğimiz yıl 2 kasım'da başkent islamabad'da on binlerce kişinin katılacağı bir gösteri düzenleyeceği tehdidinde bulunmuş ancak kararından geri adım atmıştı.
merkezi panama'da bulunan hukuk firması mossack fonseca'ya ait 11,5 milyon sayfalık belgelerin sızdırılmasının ardından, başbakan şerif'in 4 çocuğundan 3'ünün off-shore şirketleri aracılığıyla londra'da gayrimenkuller satın aldıkları ileri sürülmüştü. her ne kadar pakistan yasalarında off-shore şirketine sahip olmak yasaklanmasa da pti lideri han, bu paranın "rüşvet ve yolsuzluk"la elde edildiğini öne sürüyor.
navaz şerif ve ailesi ise iddiaları reddediyor.
şerif'in partisi pml-n, pakistan'daki 2013 genel seçimlerini kazanarak tek başına iktidara gelmişti.
kaynak: reuters, aa
Yorumlar