Dünya
Pakistan'da ABD saldırıları
El Kaide ve Taliban'ın etkin olduğu Kuzey Veziristan'da, insansız hava araçlarıyla düzenlenen iki saldırıda en az 14 kişi öldü.
Haberin Öne Çıkanları
Taliban ve El Kaide hedef
Obama resmen açıklamıştı
İlişkiler gergin

pakistan’ın afganistan sınırındaki kuzey veziristan eyaletinde abd'nin insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıda en az altı kişi öldü. saldırı, miranşah kasabasındaki spalga köyünde faaliyet gösteren silahlı kişileri hedef aldı.
ikinci bir saldırıda ise miranşah kasabasının 30 kilometre doğusundaki mir ali kasabası yakınında bir araç füzelerle yok edildi. pakistanlı yetkililer olayda en az sekiz kişinin öldüğünü belirtti.
9 şubat tarihinde de aynı kasabada yine abd'nin insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıda, pakistan'daki en üst düzey el kaide komutanlarından badar mansur öldürülmüştü.
amerikalı yetkililer, pakistan’da aşiretlerin yoğun olduğu bölgelerin, batılı ülkeleri hedef alan saldırılar düzenleyen taliban ve el kaide gibi gruplar için sığınak görevi gördüğünü belirtiyor.
bölge, afganistan’da görev yapan yabancı askerleri vurmayı hedef edinmiş bir komutan olan hafız gül bahadır’ın kontrolünde bulunuyor.
obama resmen açıklamıştı
abd başkanı barack obama geçen 31 ocak’ta yaptığı açıklamada, ülkesinin pakistan’da insansız uçaklarla çeşitli operasyonlar düzenlediğini ilk kez resmen açıklamıştı.
saldırıların aktif terörist listesinde olan bazı kişileri hedef aldığını belirten obama, saldırıların çoğunun pakistan’ın afganistan sınırındaki sarp bölgelerinde konuşlanan el kaide şüphelilerine yönelik olduğunu ve bu bölgenin birçok silahlı ‘terörist grubun’ sığınağı niteliğinde olduğunu söylemişti.
amerikan merkezi istihbarat teşkilatı (cia) tarafından yürütülen tartışmalı operasyonlar pakistan’da sivillerin ölümüne yol açtığı gerekçesiyle yoğun eleştirilere neden oluyor.
pakistan hükümeti ise halk karşısında operasyonları lanetlese de abd’ye bu konuda destek verdiği sanılıyor.
fransız haber ajansı afp’ye göre 2010’da bölgeyi vuran füze sayısı 101 iken bu sayı 2011’de 64’e düştü.
washington’daki düşünce kuruluşu yeni amerika derneği’ne göre ise pakistan’da son sekiz yılda insansız uçaklarla düzenlenen saldırılarda şu ana kadar bin 715 ila 2 bin 680 kişi öldü.
islamabad-washington gerginliği
son dönemde pakistan ve washington yönetimi arasında bir dizi olay gerginliğe yol açmıştı. kuzey atlantik antlaşması örgütü’nün (nato) afganistan’da konuşlu helikopterlerinin, pakistan sınırını geçerek ülkenin kuzeybatısında yer alan bir askeri tesisi vurması pakistan ve washington yönetimi arasında gerilimi tırmandırmıştı.
pakistan istihbarat birimleri, saldırıda 24 kişinin yaşamını yitirdiğini, 14 kişinin ise yaralandığıni duyurmuş, saldırıdan sonra afganistan'daki nato birliklerine ikmali durdurulmuştu. islamabad, balochistan eyaletindeki bir nato hava üssünün de boşaltılmasını istemişti.
mayıs ayında el kaide lideri usame bin ladin’e yönelik cia tarafından düzenlenen operasyon da gerilimin bir diğer nedeni. pakistan, kendi topraklarında yürütülen operasyonun egemenlik haklarını çiğnediğini öne sürmüş ve cia’e bilgi sağladığı gerekçesiyle pakistanlı doktor şikal afridi’yi tutuklamıştı. pakistan'da bir komisyon, tutuklu olan afridi'nin 'vatana ihanet' suçlamasıyla yargılanması gerektiğine hükmetmişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar