Dünya

Pakistan'da generaller toplandı

ABD'nin İslamabad'a yönelik 'teröre destek' suçlaması üzerine ordunun üst düzey yetkilileri durum değerlendirmesi yaptı.

Haberin Öne Çıkanları

Güvenlik konuşuldu

İşbirliği çağrısı

İlişkiler bozuk

Özel toplantı, Pakistan Genelkurmay Başkanı Ashfag Kayani (sağda) önderliğinde gerçekleşti [Reuters]

Bin Ladin arayı bozdu

islamabad ile washington yönetimleri arasındaki ilişkiler son dönemde oldukça kötü seyrediyor. el kaide’nin eski lideri usame bin ladin, 2 mayıs'ta abd askerleri tarafından pakistan'ın abodabad kentindeki evinde öldürülmüştü. bin ladin’in pakistan’da saklandığının ortaya çıkması, abd’nin tepkisinin çekmiş ve iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasına sebep olmuştu.

amerika birleşik devletleri (abd) genelkurmay başkanı mike mullen’in pakistan hükümetini taliban bağlantılı hakkani örgütüne destek vermekle suçlaması islamabad’ı harekete geçirdi. pakistanlı generaller konuyla ilgili bir değerlendirme yapmak amacıyla toplandı. ordu sözcüsü tümgeneral athar abbas, genelkurmay başkanı ashfag kayani önderliğinde gerçekleşen toplantıda “yaygın güvenlik sorunlarıyla” ilgili konuşulduğunu açıkladı.

bu arada abd’nin bölgedeki karargah merkezi komutanı james n. mattis, pakistan ordusundan general halid şamim wayne ile bir görüşme yaptı. 'gvordudan yapılan açıklamada wayne’nin mattis’e, pakistan’da güvenlik güçlerinin yalnızca barışı tesis etmek amacını taşıdığını ve bunu karşılıklı güven ve işbirliğinden geçtiğini ilettiği açıklandı.

kabil'deki saldırı

abd genelkurmay başkanı mike mullen, pakistan istihbarat servisi’nin (isi) taliban bağlantılı hakkani örgütüyle yakın olduğuna yönelik suçlamalarda bulunmuştu. abd istihbarat birimleri, geçtiğimiz hafta afganistan’ın başkenti kabil’de amerikan büyükelçiliği ve nato karargahına düzenlenen saldırılarda isi ile ilgili bağlantı saptandığını duyurmuştu. eleştirilere yanıt veren pakistan içişleri bakanı rahman malik, teröre destek vermek gibi bir politikalarının bulunmadığını söylemişti.

beyaz saray sözcüsü jay carney ise, hakkani örgütünün pakistan'daki gizli sığınaklardan yönetildiğini ve pakistan hükümetinin bu yerlere karşı gerekli önlemleri almadığını da bildiklerini söylemişti.

hakkani örgütünün lideri seracedin hakkani, sovyet işgali döneminde ruslara karşı savaşan afganların ünlü komutanı celaleddin hakkani’nin oğlu. 90’larda taliban’a katılan baba hakkani, rejim yıkılana kadar taliban’ın önde gelen isimlerinden biri oldu. taliban’ın devrilmesinin ardından celaleddin hakkani, pakistan’ın veziristan bölgesinde üs kurdu. buradan afganistan’daki nato kuvvetlerine karşı mücadele etti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;