Dünya
Pakistan'da liderler zirvesi
Başkent İslamabad'da toplanan 'Bütün Partiler Konferansı'nda, ABD'nin İslami örgütlere karşı alınmasını istediği önlemler tartışılıyor.
Haberin Öne Çıkanları
ABD'den net mesaj
Pakistan'a eleştiri
Yaptırım gelebilir
pakistan’da siyasi liderler amerika birleşik devletleri (abd)’nin islami örgütlere karşı tedbir alınması konusunda islamabad yönetimine ilettiği talepleri değerlendirmek üzere toplandı.
liderlerin ‘bütün partiler konferansı’nda bir araya gelme kararı, washington yönetiminin pakistan merkezli faaliyet gösteren hakkani grubunu terör örgütü ilan edeceğini açıklamasının ardından geldi. pakistan istihbarat servisi'ni hakkani ile bağlantılı olmakla suçlayan amerikan yönetimi yaptırım uygulanabileceğinin sinyalini vermişti.
abd dışişleri bakanı hillary clinton, 13 eylül'de afganistan'ın başkenti kabil'deki amerikan büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırının sorumlusu olmakla suçlanan hakkani grubunun, terör örgütleri listesine alınması için yapılan değerlendirmenin son aşamada olduğunu söyledi.
amerikan yönetiminde pakistan’la yaşanan bu gerilim konusunda atılacak adımlar tartışırken, al jazeera muhabiri imtiyaz tyab, son açıklamalarının islamabad üzerinde belirli bir etki yarattığı aktardı.
abd’nin bildirdiği talepler doğrultusunda ülkede faaliyet gösteren silahlı örgütlere karşı alınacak tedbirlerin konuşulması beklenen toplantıda pakistanlı liderler, washington’un muhtemel bir tek taraflı askeri yaptırım seçeneğini de masaya yatıracak.
askeri operasyona destek
öte yandan abd'de kongre nezdinde, cumhuriyetçilerin ifadesine göre, pakistan’a yönelik askeri harekat fikrine destek büyüyor.
dış politika ve askeri konularda tecrübeli cumhuriyetçi senatörlerden lindsey graham ve amiral mike mullen, hakkani grubunu 13 eylül’de afganistan’ın başkenti kabil'de amerikan büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırıdan sorumlu tutuyor.
senatör graham, amerikan hükümetin pakistan topraklarında insansız uçaklarla yıllardır düzenlediği operasyonların artık ötesine geçerek daha geniş askeri operasyonlar yapması gerektiğini söyledi. graham silahlı örgütlerin üslendiği noktaların hava harekatıyla bombalanabileceğini vurguladı.
küresel terörizmle mücadele kapsamında pakistan hükümetine uzun zamandır milyarlarca dolar yardım yapan abd’nin, bu yardımları yeniden gözden geçirebileceği devam eden tartışmalar arasında.
pakistan’ın hakkani grubuyla bağlarını koparması için gerekli adımları atması gerektiğini ifade eden beyaz saray sözcüsü jay carney, ''açıkçası yardım programlarımızı daima gözden geçiriyoruz. bunu çok ciddiye alıyoruz ve pakistanlı mevkidaşlarımızla bu konuları tartışıyoruz'' diye konuştu.
diğer yandan bölgede de pakistan yönetimine özellikle, el kaide lideri usame bin ladin’in pakistan topraklarında abd’nin gerçekleştirdiği tek taraflı operasyonla öldürülmesinin ardından eleştiriler arttı.
afganistan cumhurbaşkanı hamid karzai el kaide ile bağlantısı olduğu ve taliban’la ortak haraket ettiğini düşünülen hakkani grubuna karşı pakistan’ı pasif kalmakla suçladı.
örgüt üyelerine yaptırım
bu arada yine pakistan’da faaliyet gösteren leşker-i tayibe (let) örgütünün iki üyesine abd’den yaptırım kararı geldi.
abd hazine bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, terörist olarak nitelenen örgütün iki üyesi zafer ikbal ve hafız abdülselam buttavi'nin let'in ‘çok önemli liderleri’ arasında olduğu belirtilerek, bu kişilerin örgütün faaliyetleri için para ve adam topladığı, üyelerin beynini yıkadığı ileri sürüldü.
bakanlık, let'in el kaide ile bağlantısını sürdürdüğünü, 2006 ve 2008 yıllarında hindistan'ın mumbai kentinde düzenlenen terörist saldırıların sorumlusu olduğunu kaydetti.
yaptırım kararıyla, amerikalıların ikbal ve buttavi ile iş yapması yasaklandı. ayrıca bu kişilerin abd'deki mal varlıkları donduruldu. bu yaptırım kararıyla örgütün faaliyetlerinin engellenmesi amaçlanıyor.
washington yönetimi, 2001 yılından beri let'i yabancı terörist örgüt olarak kabul ediyor. 1990 yılında kurulan let, genellikle hindistan denetimindeki cammu-keşmir bölgesinde gerçekleştirdiği eylemlerle biliniyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar