Dünya
'Papua Yeni Gine'de askerlerin isyanı bitti'
Hükümet, ordu karargahını ele geçirerek Genelkurmay Başkanlığı'na emekli bir albayı getiren askerlerin isyanın bittiğini açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
'15'i yakalandı'
İktidar kavgası
'Darbe değil'

güney pasifik'teki ada ülkesi papua yeni gine'de, başbakan peter o’neill bir grup askerin genelkurmay karargahını ele geçirdiği isyanın sona erdiğini duyurdu.
eski başbakan michael somare’nin desteklediği 30 civarındaki asker sabaha karşı başkent port moresby'deki ordu karargahına baskın düzenleyerek genelkurmay başkanı francis agwi’yi ev hapsine aldıklarını ve ordunun başına emekli bir albay olan yaura sasa’yı getirdiklerini duyurmuştu.
askerlerin bu isyanının nedeni, papua yeni gine parlamentosu'nun geçen yıl ağustos ayında, başbakan somare yurt dışında tedavi gördüğü sırada yerine peter o’neill’i atanmasıyldı.
gelişmeleri komşu ülke avustralya’dan takip eden andrew thomas, başbakan o’neill’in isyanın sona erdiğini ve sasa ile anlaşma sağlandığını açıkladığını aktardı.
ancak o’neill sasa’nın tutuklanıp tutuklanmadığına, ya da nerede olduğunu dair bir ayrıntı vermedi. isyancı askerlerin gözaltına aldığı general agwi’nin durumu da henüz bilinmiyor.
'darbe değil'
askerlerin başlattığı isyanın ardından açıklama yapan sasa, isyanın bir darbeye dönüşmeyeceğinin altını çizmiş ancak yüksek mahkeme kararının emrettiği gibi somare'nin görevine iade edilmemesi durumunda ordunun eyleme geçeceği uyarısında bulunmuştu
sasa, eski ve şimdiki başbakana mahkeme kararının uygulanması konusunda anlaşmaya varılması için bir hafta süre vermiş aksi halde anayasanın korunması için gerekli müdahaleyi yapmak zorunda kalacağını bildirmişti.
ayaklanma haberinin yayılmaya başlamasıyla açıklama yapan o'neill liderliğindeki papua yeni gine hükümeti, sasa ve destekçilerine teslim olmaları çağrısında bulunmuştu, ayaklanmanın, ordunun büyük bölümünden destek görmediğini açıklamıştı.
başbakan yardımcısı belden namah da, gazetecilere yaptığı açıklamada, ayaklanmaya katılan 15 askerin yakalanarak tutuklandığını belirtmiş, sasa'nın, vatana ihanet suçundan idam cezasıyla yargılanabileceğini söylemişti.
'meşru hükümet biziz'
somare ise kızı tarafından açıklanan bir bildiriyle, yeni genelkurmay başkanı'nın yargı kararlarına rağmen hükümete boyun eğen ordu ve diğer kolluk kuvvetlerinin kontrolünü sağlamak üzere göreve getirildiğini duyurmuş, ülkedeki meşru hükümetin kendileri olduğunu savunmuştu
başkent port moresby sakinleri ayaklanma sırasında ve sonrasında kentin sakin, sadece ordu karargahının çevresindeki barikatların dikkat çekiyor.
'karşı darbe'
papua yeni gine anayasa mahkemesi, o’neill’in, halk arasında ‘şef’ lakabıyla tanınan somare’nin yerine atanmasından sonra ülkede başlayan siyasi krizle ilgili olarak aralık ayında aldığı kararda, somare’nin görevine dönmesine hükmetmişti. mahkemenin kararının gerekçesi, iktidar değişikliğinde uygun yöntemler takip edilmemesiydi.
kararı reddeden o’neill, görev değişikliğini meşrulaştırma yolunda geçmişe dönük kanun değişikliklerine imza atmıştı.
ayaklanmanın ordunun tamamında ne kadar destek bulacağı konusunda ise şüpheler de dile getirilmişti
avustralya’daki deakin üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler profesörü damien kingsbury, ayaklanmanın aslında bir ‘karşı darbe’ olduğunu savundu. al jazeera’ye verdiği röportajda mevcut durumun geleceğinin belirsiz olduğunu anlatan kingsbury, olayda bağımsız ve yada tarafsız bir üçüncü aktörün olmadığının altını çizerek birbirini reddeden iki tarafın da mevcut pozisyonlarından geri adım atmaması halinde, ülkenin ciddi bir kargaşaya sürüklenebileceğini söylemişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar