Türkiye
'Patriot heyeti' Türkiye'de
Suriye sınırına füze yerleştirilmesini isteyen Ankara'nın talebini değerlendirecek NATO temsilcileri, Malatya'da incelemelere başladı.
Haberin Öne Çıkanları
Bir araç çamura saplandı
Diyarbakır'a da gidecekler
Ankara kaygılı

türkiye’nin, suriye sınırına patriot füzeleri yerleştirilmesine yönelik talebinin ardından 50 kişilik nato heyeti malatya’ya gitti. heyet, füzelerin konuşlandırılmasının planlandığı yerde incelemeler yaptı.
askeri servis aracıyla seyahat eden heyet, temeslarına tulga -1 kışlası'ndan başladı. yaklaşık bir saat süren inceleme sonrası ekip altay kışlası'na geçti. nato subayları buradaki muhtemel yeri ve daha sonra battalgazi ilçesindeki bir alanı inceledi.
nato heyeti perşembe günü de diyarbakır'da incelemelerde bulunmasının ardından akşam saatlerinde türkiye'den ayrılacak.
türkiye savunma bakanı ismet yılmaz, cumartesi günü yaptığı açıklamada, nato konseyi'nin bir hafta içinde talepleriyle ilgili olarak karar almasının beklendiğini söylemişti.
ankara, suriye sınırındaki çatışmalardan duyduğu kaygıdan dolayı patriot füzeleri yerleştirilmesi için nato'ya resmi başvurusunu 21 kasım çarşamba günü yapmıştı.
başbakan recep tayyip erdoğan, pazar günü yaptığı açıklamada "ülkemizin güvenliğine yönelik bir tehdit olursa gereken tedbiri almaktan çekinmeyiz" demişti. türkiye’nin bir nato ülkesi olduğunu hatırlatan erdoğan, ankara'nın talebi halinde bölgenin ittifakın görev alanı içine gireceğini söylemişti.
türkiye, rejim güçleri ile silahlı muhalifler arasındaki çatışmaların yaklaşık 20 aydır sürdüğü sürdüğü suriye ile diplomatik ilişkilerini kesmiş durumda.
türkiye'ye tepki
suriye, türkiye'nin topraklarında patriot füzeleri konuşlandırmak istemesini kınamıştı. suriye dışişleri bakanlığı'ndan bir yetkili, devlet televizyonu'na yaptığı açıklamada, ankara'nın talebi için 'yeni bir provokatif hareket' ifadesini kullanmıştı.
rusya ve iran da, füzelerin çatışma riskini arttıracağına dikkat çekerek türkiye'nin talebine tepki göstermişti.
iran dışişleri bakanlığı sözcüsü ramin mihmanperest talebin suriye'deki sorunların çözümüne yardımcı olmayacağını vurgulamış; rusya da son gelişmelerin ‘alarm verici’ olduğunu bildirmişti.
türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu ise geçen hafta yaptığı açıklamada patriot'ların yerleştirilmesinin savunma amaçlı bir tedbir olduğunu vurgulayarak, "bu, ülkemizin ve vatandaşlarımızın güvenliğini teminat altına alınması yönünde bir adımdır" demişti.
siviller vurulmuştu
suriye'den ateşlenen top mermileri, ekim ayı başında türkiye'nin şanlıurfa kentinin akçakale ilçesinde beş sivilin ölümüne yol açmıştı. türk ordusu, bu olay sonrasında çeşitli kereler, sınır ötesi hedefleri top ateşiyle vurmuştu.
suriye'de, mart 2011'de demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüştü.
ülkedeki gelişmeleri izleyen ingiltere merkezli insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, 40 bini geçti.
'terörizme' karşı savaş verildiğini savunan suriye yönetimi ise en az sekiz bin güvenlik görevlisinin öldüğünü ve silahlı isyancılar temizleninceye kadar askeri operasyonların devam edeceğini belirtiyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar