Amerika
Peru'da madenciler mahsur
Kendi inisiyatifleriyle kapatılan madende bakır arayan dokuz kişi, üç gündür yerin 250 metre altında kurtarılmayı bekliyor.
Haberin Öne Çıkanları
Maden kaçak
Ekipler çalışıyor
Çökme riski var

güney amerika ülkelerinden peru'nun güneyinde kaçak çalıştırılan bir madende dokuz işçi mahsur kaldı.
başkent lima'ya 565 kilometre uzaktaki ica bölgesinde yer alan bakır madeninden üç gündür çıkamayan işçilere, bir hortum yardımıyla ilaç, içecek, yiyecek ve oksijen tedariki yapılıyor.
polis şefi jose saavedra, cumartesi günü yaptığı açıklamada, bakıra ulaşmak için madende patlayıcı kullanan ve toprak altında kısılıp kalan işçilerin bulunduğu noktanın fazla derin olmadığını söyledi.
ancak, kurtarma ekiplerinin iletişim kurduğu işçilerin yeryüzüne çıkarılması, devam eden heyelanlar nedeniyle güçleşiyor. üç gündür süren çalışmalarda, yerin 250 metre altındaki işçilere henüz ulaşılamadı.
ulusal polis ve sivil savunma biriminden yauca del rosario ise, yeraltında tutsak halde bekleyen işçilerle konuşarak, fiziksel ve psikolojik durumları hakkında bilgi aldıklarını ifade etti.
çökme riski var
sabah saatlerinden itibaren itfaiyeciler ve maden çalışanlarının işçilere ulaşmak için hayli ilerleme kaydettiğini belirten kurtarma ekibinden edgar peralta, fakat çökme riski nedeniyle görevlerinin zor olduğunun altını çizdi.
işçiler, ica bölgesinde 1980'lerin başında kapatılan madende kendi inisiyatifleriyle çalışmaktaydılar.
peru'da hükümetin aldığı önlemlerin yetersizliği nedeniyle sık sık maden kazaları yaşanıyor.
ülkede son olarak, geçtiğimiz mart ayında lima'nın batısındaki jicamarca'da kaçak işletilen bir madende meydana gelen çökme sonucunda üç işçi yaşamını yitirmişti.
peru'da kaçak maden işletmeleri nedeniyle güvenlik güçleri ve işçiler karşı karşıya geliyor. yine geçtiğimiz ay puerto maldonado kentinde meydana gelen şiddetli çatışmalarda üç sivil yaşamını yitirmiş ve 55 kişi de yaralanmıştı.
ülkede, çoğu kaçak küçük işletmelerle ilgili düzenlemeye gitmek isteyen hükümetle madenciler arasındaki görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine işçiler ayaklanmıştı.
devlet başkanı ollanta humala, aralık ayında çevreciler ve hükümeti karşı karşıya getiren maden projesi yüzünden de cajamarca bölgesinde 60 gün süreyle olağanüstü hal ilan etmişti.
zengin altın ve bakır yataklarına sahip peru'da madenler uluslararası şirketler tarafından işletiliyor. ülke ekonomisi ağırlıklı madenciliğe dayanıyor ve ihraç gelirinin yüzde 61’ini madenler oluşturuyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar