Irak
'Peşmerge ile Şii milisler çatıştı: 5 ölü'
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin askeri gücü peşmergeyle Irak hükümetinin desteklediği Şii milisler arasında gerilim artıyor. Polis kaynaklarına göre, çatışmalarda 5 kişi öldü.

reuters haber ajansının polis kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, peşmerge ile şii milisler arasında irak’ın diyala eyaletinde çatışma çıktı. buna göre gerilim, peşmergenin celavla ile sadiye kentleri arasında hendek kazmasından sonra tırmandı. celavla peşmergenin kontrolünde yer alırken, sadiye şii milislerin elinde.
bir polis yetkilisine göre ise, kontrolü genişletmek için iki taraf arasında irak’ın farklı bölgelerinde çıkan çatışmalarda en az 5 kişi hayatını kaybetti.
peşmergenin üst düzey saha komutanı muhammed sangavi de şii milislerle gerilimin arttığını, iki grup arasında hafif silahlarla çatışmaların sürdüğünü doğruladı. sangavi, "onlarla sorunumuz yok. fakat bize saldırmalarını da kabul edemeyiz" dedi.
irak hükümetinin desteklediği şii milisler ile irak kürdistan bölgesel yönetimi'nin savunma gücü peşmerge arasında daha önce de çatışmalar yaşanmıştı. her iki grup da işid’i kontrol altında tutmak için kritik önem taşıyor.
ibadi: şii milisler ülkenin savunma gücü
irak başbakanı haydar ibadi, "irak'ın tüm yapılarını temsil eden mukaddes haşdi şabi kuruldu ve ordu ile güvenlik güçlerinin en büyük destekleyicisi oldu" demişti.
ibadi, şii milislerden oluşan grupların, ülkenin savunma gücünün bir parçası olduğunu söylemişti.
ibadi, "bunlar (şii milisler) resmi kurumdur ve büyük kahramanlık gösterip, canlarını feda etmişlerdir. şehit, yaralı ve bunların ailelerine selam olsun" ifadelerini kullanmıştı.
musul'un 10 haziran 2014'te işid'in kontrolüne geçmesinden sonra irak'ın birçok bölgesinde çatışmalar başlamıştı. işid üyelerinin anbar, diyala ve selahaddin kentlerinde ilerlemesi üzerine şiilerin dini mercii sistani, işid'e karşı savaşmak amacıyla "cihat çağrısı" yapmıştı. bunun üzerine şii gençler, organize olarak çatışma bölgelerine gitmişlerdi. bir dönem "şii milisler" adıyla anılmaya başlanan bu gruplar, haşdi şabi (halk toplulukları) adıyla tanındı ve çatışma bölgelerinde işid'e karşı savaştılar. kuruluşunun üzerinden bir yılı geride bırakan haşdi şabi'nin yapısı, özellikle sünni bölgelerde yaptığı öne sürülen sivillere karşı ihlallerden dolayı ülkede tartışma konusu olmaya devam ediyor.
kaynak: reuters
Yorumlar