Bilim-Teknoloji
Piramitler su yardımı ile inşa edilmiş
Bilim insanları, Giza piramitlerinin nasıl inşa edildiğine dair en çok merak edilen sorulardan bir tanesinin cevabını buldu. Araştırmalar, Antik Mısırlıların su yardımıyla taş blokları taşıdığını gösterdi.
Haberin Öne Çıkanları
Piramitlerin bir sırrı daha çözüldü
Taş bloklar su yardımıyla taşındı
Antik resimler sırrı çözmeye yardım etti
piramitlerin inşasında kullanılan devasa kayaların, taş ocağından inşaat alanına nasıl taşındığı sonunda anlaşıldı. araştırmacılar, antik mısırlıların ağır nesneleri taşımak için kullanılan mekanizmanın önündeki kumları ıslatarak taşımayı kolaylaştırdığını belirtti.
amsterdam üniversitesi araştırmacıları, çöl kumu üzerinde kurulacak bir kızakta ağır nesneleri çekmek için gerekli olan kuvveti hesapladı. araştırmada, kızağın önündeki kumun ıslatılmasının, ilkel kızaktaki sürtünmeyi azaltarak taşımayı kolaylaştıracağı anlaşıldı.
physical review letters dergisinde yayımlanan araştırma, yüzyıllardır bilim dünyasını meşgul eden en önemli sorulardan birine açıklık getirmiş olabilir. araştırmacılar, milattan önce (m.ö) 2589 ile 2504 yılları arasında inşa edilen ve dönemin teknolojisiyle ortaya çıkarılması neredeyse imkansız gözüken piramitler hakkında sayısız teori öne sürmüştü.
hollandalı araştırmacılar, savlarını desteklemek için antik mısır duvar resimlerinden de ipucu çıkartmaya çalıştı. m.ö 1900 yılına ait, dönemin bölge hükümdarlarından djehutihotep'e ait mezarda aranan delile ulaşıldı. mezardaki duvar resminde, 172 işçi devasa bir heykeli iplerle bir kızak üzerinde çekerken tasvir edilmişti. tasvirdeki erkeklerden bir tanesi kızağın önüne su dökerken görülüyordu.
denemeler teoriyi doğruladı
araştırmada yer alan fizik profesörü daniel bonn, meslektaşlarıyla minyatür kızaklar inşa ederek, çöl kumu üzerinde antik duvar resimlerindeki yöntemin gerçekliğini sınadı.
kızağın ilerleyeceği kum üzerine su dökülmeden yapılan ilk denemelerde, kayalar ön tarafta birikerek kızağı çekmeyi iyice güçleştirdi. kuma su döküldüğünde ise zemin sertleşti ve kızak çok daha rahat bir şekilde çekilebildi.
araştırmacılar, su damlalarının kum taneleri arasında köprü görevi görerek birbirlerine yapışmasını sağladığını belirtti. bu mantık, çocukların kumsalda kuru kum yerine ıslak kumdan daha sert kaleler yapabilmesini de açıklıyor.
bonn, kızağın dengesinin sağlanması için kullanılacak su miktarının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, kumun hacminin yüzde 2-5'i kadar suyun optimum miktar olduğunu belirtti.
araştırmacılar, elde edilen yeni bilgilerin günümüzde de kullanılabileceğini ifade ediyor. yeni yöntem, asfalt, kömür veya beton gibi tanecikli materyallerin taşınmasında yeni yöntemler sunabilir.
kaynak: livescience
Yorumlar